Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелският военен министър сериозно намекна за сухопътна инвазия в Ливан (ВИДЕО)

30 септември 2024, 15:01 часа • 1084 прочитания

Война между Израел и Ливан изглежда все по-близка перспетктива след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала край Бейрут. Днес, 30 септември, израелският министър на отбраната Йоав Галант направи солиден намек, че армията се готви да започне сухопътна офанзива срещу "Хизбула" в северната си съседка.

Още: За да евакуира българите от Ливан: Авиоотряд 28 вече лети към Бейрут

Йоав Галант: "Ще използваме всички средства"

Галант говори пред военнослужещите от 188-а бронирана бригада и пехотна бригада „Голани“ в Северен Израел - тези военни се намират точно на границата с Ливан. Министърът им е казал, че ще върнат разселените жители на Северен Израел с „всички средства, с които разполагаме“. „Елиминирането на Насрала е много важна стъпка, но тя не е всичко", отбеляза Галант.

„Ако някой от другата страна не разбира какво означават тези възможности, това са всички възможности и вие сте част от тези усилия. Вярваме, че ще можете да постигнете всичко“, обърна се той към войниците.

Галант заяви още, че „всичко, което трябва да се направи, ще бъде направено“ и че „ще използваме всички сили от въздуха, морето и сушата“.

Още: Иран: Нито едно израелско престъпление няма да остане без отговор

Израел обяви, че целта му е да върне по домовете разселените граждани в северната част на страната, които са мишени на обстрел през границата, извършван от "Хизбула" още от октомври миналата година.

Малко преди видеообръщението, което Галант публикува в социалните мрежи, заместникът на убития Насрала - Наим Касем - обяви, че подкрепяната от Иран шиитска групировка била готова за израелска сухопътна офанзива: Попивайки потта от челото си, заместникът на Насрала: Готови сме за дълга война (ВИДЕО).

WSJ: Предстои сухопътна офанзива в Ливан до дни

В този контекст американското издание The Wall Street Journal пише, че израелските специални сили извършват набези в Южен Ливан, като събират разузнавателна информация в подготовка за евентуална сухопътна инвазия. Вероятно е такава атака да бъде осъществена още тази седмица.

Още: "Хамас" обяви, че лидерът ѝ в Ливан е убит при израелски удар (СНИМКА)

Медията съобщава, позовавайки се на информирани източници, че операциите включват проникване в тунели на "Хизбула" по ливанско-израелската граница. Такива набези се провеждат от месеци. Източниците твърдят, че действията са част от по-широка израелска стратегия за отслабване на военния потенциал на "Хизбула" по границата, но времето на наземните операции може да се промени под натиска на САЩ. Точните планове на Израел обаче остават неясни.

В същото време бившият висш израелски военен Амир Авиви нарече сухопътната инвазия „неизбежна“, а настоящите набези са част от подготвителните действия. Според него Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) активно се подготвят за евентуални сухопътни операции, включително с използването на специални части.

Още: Атентати като този в Бургас? Милен Керемедчиев предупреди, че не е свършено напълно с "Хизбула"

Нетаняху към иранците: "Израел е с вас, режимът ви тласка към бездната"

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху пък отправи директно послание към народа на Иран. В триминутен видеоклип, публикуван в X, той обвини лидерите на страната, че държат речи за защита на Газа и Ливан, но че „всеки ден този режим потапя нашия регион все по-дълбоко в мрак и все по-дълбоко във война“.

„Няма място в Близкия изток, където Израел да не може да достигне. Няма място, където да не отидем, за да защитим народа си и страната си“, каза Нетаняху. „С всеки изминал миг режимът приближава вас, благородния персийски народ, към бездната“.

Нетаняху каза, че когато Иран „най-накрая се освободи“, а този момент ще настъпи „много по-скоро, отколкото хората си мислят“ - тогава всичко ще бъде различно и двата народа ще живеят в мир. „Иран ще процъфтява както никога досега. Не позволявайте на малка група фанатични теократи да смаже надеждите и мечтите ви. Заслужавате нещо по-добро. Народът на Иран трябва да знае, че Израел е с вас. Нека заедно познаем бъдещето на просперитета и мира“, добави израелският премиер.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес