Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелската армия отцепи напълно южната част на Ивицата Газа (СНИМКИ)

07 юни 2024, 17:49 часа

Израелската армия (ЦАХАЛ) е завършила операция по поемане на контрола над коридора Филаделфи в южната част на Ивицата Газа.

Реклама

В петък следобед, 7 юни, кореспондент на катарското издание Al-Arabi Al-Jadeed съобщи, че израелските военни вече имат пълен контрол над коридора от контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" до брега на Средиземно море.

ЦАХАЛ вече разшириха дейността си в южната част на Ивицата Газа, включително в Рафах, въпреки призивите на САЩ и Запада израелската армия да не осъществява операция в града заради риска от множество цивилни жертви.

Още: "Хамас" все още мълчи за мир в Ивицата Газа

Унищожен тунел

Израелските сили унищожиха преди два дни огромен тунел в близост до коридора Филаделфи, пише Jerusalem Post. В сряда военните съобщиха, че са открили и унищожили тунел с дължина около два километра в южната част на анклава, който е достигал до коридора.

В края на миналия месец ЦАХАЛ заявиха, че от началото на операциите в района на Рафах бойната група на 401-ва бригада, под ръководството на 162-ра дивизия, ръководи действията на военните по протежение на Филаделфийския коридор.

Оттогава военните съобщават, че в района са открити оръжия на терористите от "Хамас".

Още: Расте броят на жертвите на израелския удар по училище в Газа (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес