Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел заговори за "разчистване на сметки" след дрона на хутите по Тел Авив (ВИДЕО)

19 юли 2024, 14:53 часа • 1209 прочитания

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че страната му ще отговори след смъртоносната атака с дрон на хутите срещу Тел Авив.

Рано тази сутрин, 19 юли, дрон избухна и нанесе поражения на 100 метра от посолството на САЩ в Тел Авив. В резултат на атаката има една жертва и най-малко 8 ранени.

Още: Дрон се взриви на 100 метра от посолството на САЩ в Тел Авив - има пострадали (ВИДЕО)

"Ще се разправим с всеки, който вреди на Израел"

Заедно с представители на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Галант направи оценка на нападението и заяви: „Отбранителното ведомство работи за незабавното укрепване на всички отбранителни системи и ще се разправи с всеки, който вреди на държавата Израел или насочва терор срещу нея“. Думите му бяха цитирани от The Times of Israel с отбелязване, че Галант е говорил за "разчистване на сметки".

Министърът се срещна с началника на Генералния щаб на ЦАХАЛ генерал-лейтенант Херци Халеви, началника на Дирекция „Операции“ генерал-майор Одед Басюк, началника на Дирекция „Разузнаване“ генерал-майор Ахарон Халива, началника на щаба на израелските военновъздушни сили бригаден генерал Омер Тишлер и началника на изследователския отдел на Дирекция „Разузнаване“ бригаден генерал Офир Мизрахи Розен.

Още: Израелският военен министър предупреди: Може да има "рязка" и "бърза" офанзива в Ливан

Ирански дрон Samad-3 е поразил Тел Авив

Според първоначалното разследване, проведено от израелските военновъздушни сили, безпилотният летателен апарат е бил идентифициран, но поради човешка грешка не е бил задействана противовъздушната отбрана.

Според проучването дронът е произведен в Иран. Той е модел Samad-3, който е бил модифициран, за да има по-голям обсег, и е летял към Израел в продължение на няколко часа на малка височина. Хутите, които са подкрепяни от Иран йеменски бунтовници и които действат срещу интересите на Израел, поеха отговорност за нападението.

Мъж на около 50 години е бил убит от шрапнел при експлозията. Според службата за спешна помощ той е бил открит мъртъв.

Осем души са били откарани в местни болници, като четирима от тях са били ранени от шрапнел или от ударната вълна на взрива. Други четирима се лекуват от остра тревожност.

Още: Атака по автомобил уби висш командир на ливанска групировка, близка до "Хизбула" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес