Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел удари Иран (ВИДЕО + СНИМКА)

26 октомври 2024, 07:25 часа • 4501 прочитания

Израел обяви и нанесе "прецизни удари" по военни цели в Иран. Целта - отмъщение за атаки срещу него, а иранските държавни медии съобщиха за няколко експлозии в района на столицата Техеран.

"В отговор на продължилите месеци непрекъснати атаки от страна на режима в Иран срещу държавата Израел – в момента израелските отбранителни сили (израелската армия) нанасят прецизни удари по военни цели в Иран", се казва в изявление на израелските военни, цитирано от БГНЕС.

Още: Край на израелската атака срещу Иран: Ще има ли изобщо отговор на Техеран? (ВИДЕО)

Прецизни удари

"Началникът на Генералния щаб, генерал-лейтенант Херци Халеви, в момента ръководи удара срещу Иран от подземния команден център на израелските военновъздушни сили в Кирия, заедно с командващия израелските военновъздушни сили, генерал-майор Томер Бар", уточни по-късно армията на Израел.

"Нашите отбранителни и нападателни способности са напълно мобилизирани", се казва в изявление на израелската армия. Военният говорител Даниел Хагари в отделно изявление призова хората да бъдат "нащрек и бдителни".

След ракетната атака на Иран от 1 октомври Израел обеща да отвърне на удара. След най-смъртоносната атака в историята си на 7 октомври 2023 г. Израел се бори срещу подкрепяния от Иран "Хамас" в Газа. Оттогава той разшири обхвата на своите операции до Ливан, обещавайки да защити северната си граница след почти година на трансгранични атаки от подкрепяната от Иран "Хизбула".

Иранската държавна телевизия съобщи, че са се чули "силни експлозии" около столицата, но не уточни причината за взривовете. "Преди минути звук от силни експлозии се чу от околностите на Техеран, източникът на тези звуци все още не е ясен", каза водещ на държавна телевизия. Репортер на АФП също е чул експлозиите. Иранските медии съобщиха, че няма съобщения за пожар или експлозии в основна петролна рафинерия близо до Техеран.

Не са пострадали и двете основни граждански летища в столицата, които продължиха да работят нормално след първата вълна на атаката. Според досега известното, имало е поне две вълни на обстрел с ракети по цели в Иран - и има видеокадри от атака срещу поне едно иранско военно летище, при град Дезфул, провинция Хузестан, както и срещу площадка за изстрелване на ракети "земя-въздух" в същия район.

В социалните мрежи се появиха множество видеа, но един от известните OSINT профили (хора, които анализират публични данни) предупреди, че циркулират стари видеокадри, от удари на Израел в Бейрут, за които се твърди, че са израелски удари в Техеран сега:

Израз на самоотбрана

Израелските удари по военни цели в Иран са "израз на самоотбрана" след атаката с балистични ракети на Техеран по-рано този месец, съобщи Белият дом. Говорителят на Съвета за национална сигурност Шон Савет каза, че "целенасочените удари по военни цели" са "упражнение за самоотбрана и в отговор на атаката с балистични ракети на Иран срещу Израел на 1 октомври".

Сирийската информационна агенция САНА каза, че сирийската противовъздушна отбрана е прихванала "враждебни цели" близо до столицата Дамаск. „Нашата противовъздушна отбрана се изправя срещу враждебни цели в небето около Дамаск“, предаде агенцията в Telegram. Тя също така съобщава за "звуци от експлозии" в околностите на Дамаск, въпреки че произходът на тези взривове е неясен.

Още: Над 38 убити при въздушни удари на Израел в Хан Юнис (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес