Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел струпва войски на три места по границата с Ливан, обяви закрита военна зона (ВИДЕО)

30 септември 2024, 22:22 часа • 1199 прочитания

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде Франс прес, като се позова на изявление на армията.

"Зоните на Метула, Мизгав Ам и Кфар Гилади, в Северен Израел, са обявени за закрита военна зона. Влизането в тази военна зона е забранено", се казва в изявление на армията.

Още: Антониу Гутереш призова Израел да не предприема сухопътна инвазия в Ливан

Новината идва на фона на информации, че Израел подготвя голяма сухопътна офанзива в Ливан и на фона на съобщението на Държавния департамент, че Израел е информирал Вашингтон, че извършва ограничени сухопътни операции в Ливан. 

Същевременно ливански военен източник заяви за Франс прес, че ливанската армия препозиционира и прегрупира ливанските войски  по южната граница на Ливан. Според източник, цитиран от Ройтерс, ливанските сили са се изтеглили на 5 километра от южната граница на Ливан.

Още: Израелски сухопътни части влязоха в Ливан, задава ли се пълномащабно нахлуване?

Местният канал "Ал Манар", свързан с "Хизбула", съобщи за "ционистки артилерийски обстрел" в близост до граничните селища Уазани, Хиам, Алма ал-Чаааб и Накура, а ливанската държавна информационна агенция съобщи за "силен артилерийски обстрел срещу Уазани", предаде Франс прес. Тези села се намират срещу израелски населени места, обявени от израелската армия за закрита военна зона.

Още: "Нетаняху е човек с девет живота": Какво цели Израел в Ливан? Анализ на проф. Владимир Чуков (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес