Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел показа подземни тунели в Ливан и разсекрети свои операции срещу "Хизбула" (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 19:48 часа • 1128 прочитания

"Хизбула" планираше да започне атаката си на 7 октомври от селата в Южен Ливан, където трупаха оръжие; възможности; и сили за последните две десетилетия. "Хизбула" също прокопава тунели под къщи в тези села близо до границата с Израел."

Това заяви в специално видеообръщение говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари.

„Тази вечер разсекретяваме серия от операции на израелските отбранителни сили, проведени от началото на войната, насочени към разрушаване на терористичната инфраструктура и способности на "Хизбула" в района на границата с Израел и Ливан като част от нашите усилия да гарантираме, че жителите на Северен Израел могат да се върнат по домовете си в безопасност и сигурност, без заплахата от "Хизбула" на прага им", посочи той.

Още: Израел е получил предупреждението на САЩ. Вашингтон изпраща 3 ескадрили изтребители

По думите му специалните израелски части са навлезли в подземни комплекси на "Хизбула" на десетки места по границата с Израел, събрали са разузнавателна информация и са демонтирали оръжията и терористичната инфраструктура на "Хизбула" там. Унищожени са и модерни оръжия, произведени в Иран. "Като цяло войниците ни разкриха и демонтираха над 700 терористични актива на "Хизбула" по време на тези операции и има още много работа за вършене", подчерта Хагари и разкри детайли от три специални операции.

На кадрите, заснети от израелската армия, се виждат мазета, тунели и подземни складове за оръжие. Израелските военни са разкрили и система от бойни окопи - подземни и надземни. Намерена е и карта, която според Хагари "Хизбула" планирала да даде на терористите си по време на широкомащабна инвазия в държавата Израел като част от своя план „Завладяване на Галилея“.

"Както можете да видите на картата, има ключ, маркиращ израелски общности, постове на Израелските отбранителни сили, пътища за достъп и цели за атака. Намерихме тази карта в един от комплексите, който трябваше да бъде използван от хиляди терористи на "Хизбула" в деня, в който извършат инвазията си", посочи Хагари.

"Нашата война не е с народа на Ливан, а с "Хизбула", каза още той.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес