Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел ограничи достъпа на палестинци до Храмовия хълм

28 февруари 2014, 10:07 часа • 19271 прочитания

Израелските власти рязко ограничиха броя на палестинците, които днес искат да проведат петъчната си молитва в една от най-големите светини на исляма – джамията Ал Акса, разположена на Храмовия хълм в центъра на Ерусалим, съобщи телевизия Sky News, цитирана от БГНЕС.

По заповед на израелската полиция, за петъчната молитва на Храмовия хълм ще бъдат допуснати само мъже над 50 години. По този начин израелските власти лишава от правото да се моли в Ал Акса политически най-активната част от палестинското население на Ерусалим.

Израел обясни решението си с желанието да се се избегнат повторни сблъсъци на палестински младежки с представители на радикални еврейски групировки, които през последните няколко дни се опитват да проникнат на Храмовия хълм и да издигнат над Ал Акса израелския флаг.

Главната причина за сегашното израелско решение обаче е негодуванието на палестинците, че израелският Кнесет (парламентът) сега обсъжда възможността за възстановяване на суверенитета на еврейската държава над територията на самия Храмов хълм и над светите за мюсюлманите джамии, включително Ал Акса.

Според мирния договор между Израел и съседна Йордания от 1994 г., всички свещени за мюсюлманите места, разположени на окупираните палестински територии, включително Храмовия хълм, са под надзора и юрисдикцията на йорданските власти. Сегашното обсъждане на този въпрос в Кнесета е причина за недоволство не само от страна на палестинците, но и от Йордания. В знак на протест парламентът на Йордания прие в сряда безпрецедентно решение да експулсира израелския посланик от монархията и да отзове дипломатическия си представител от Тел Авив.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес