Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел: „Хамас“ загуби контрол над Газа

13 ноември 2023, 21:36 часа • 1757 прочитания

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че "Хамас" е "изгубила контрол" над Ивицата Газа, която управлява от 16 години.

""Хамас" е изгубил контрол над Газа. Терористите бягат на юг. Цивилни граждани плячкосват базите на "Хамас"", каза той, без да представи доказателства. "Те вече нямат вяра в правителството", добави Галант във видеоклип, излъчен по основните израелски телевизии.

"Хамас" е планирала още по-голяма атака срещу Израел

По-рано днес стана ясно, че според разузнавателни данни палестинските бойци са готвели много по-мащабно нападение на 7 октомври. Припомняме, че при нахлуването им в Израел загинаха над 1200 цивилни, а стотици хора бяха отвлечени като заложници в Ивицата Газа. 

Първите улики идват от телата на убитите бойци от "Хамас" - карти, скици, бележки, оръжия и екипировка, които са носили. В градчето Беери, превзето от екстремистите на 7 октомври, един от убитите е носил тетрадка с ръчно изписани стихове от Корана и заповеди, които гласят: "Убий колкото се може повече хора и вземи колкото се може повече заложници".

Още: "Хамас" обстрелва с РПГ израелските военни от болница, криейки се зад цивилни (ВИДЕО)

Други бойци са били оборудвани с газови бутилки, белезници и термобарични гранати, предназначени да превърнат къщите в ад. Всички тези примери са парче от ужасен пъзел от стотици отделни престъпления на определени места. Пет седмици по-късно сглобените фрагменти започват да разкриват контурите на по-широкия план на "Хамас", който според анализаторите е имал за цел не само да убие и залови израелци, но и да предизвика пожар, който да обхване региона и да доведе до по-широк конфликт, сочат разузнавателните данни.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес