Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел е скъсил списъка си с мишени в Иран, Техеран със "спешна дипломация" от страх за ядрените обекти

14 октомври 2024, 09:53 часа • 5420 прочитания

Американски официални лица заявиха пред NBC през уикенда, че според тях Израел е "стеснил" целите си за ответна атака срещу Иран. Става въпрос за готвения отговор на изстреляните от Ислямската република около 180 балистични ракети на 1 октомври, който стана тема на телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Още: Кървави удари: "Хизбула" атакува, Израел бомбардира училище в Газа (ВИДЕО)

Цитираните служители смятат, че целите включват иранска военна и енергийна инфраструктура. Добавят, че „няма индикации“ Израел да подготвя атака по ирански ядрени съоръжения или да извърши целенасочени убийства. Информацията гласи, че Израел не е определил окончателно как и кога да действа. Припомняме, че Байдън се обяви против нанасяне на удари по ядрени обекти в Иран, а израелски министри и депутати поставиха Нетаняху под натиск, молейки го да предприеме именно такъв ход. Техеран е съвсем близо до това да създаде ядрено оръжие, показват последните данни: Иран е скъсил срока, в който може да направи ядрено оръжие: Оценка и примери.

Паника в Иран води до "спешна дипломация"

Тези съобщения идват в момент, в който ирански официални лица провеждат „спешна дипломация“ с държавите от Близкия изток, за да се опитат да намалят мащаба на израелския ответен удар. Иранският министър на външните работи Абас Арагчи пътува до Саудитска Арабия, Катар, Ирак и Оман съответно на 9, 10 и 13 октомври. Неуточнени източници заявиха пред CNN, че иранският режим е „изключително нервен“ относно израелския ответен удар и е „несигурен“, че Съединените щати могат да убедят Израел да не обстрелва ядрената и енергийната инфраструктура.

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) по-рано оцени, че Иран и ръководената от него „Ос на съпротивата“ (всички ирански прокси сили в Близкия изток) вероятно се опитват да принудят САЩ да окажат натиск върху Израел за нанасяне на по-малко скъп ответен удар, като заплашват да започнат „енергийна война“.

Още: Войната е все по-жестока: Иран е заплашил Саудитска Арабия с удар по най-ценното ѝ

Снимка: Defense Update

САЩ дават още ПВО на Израел

На 12 октомври израелският журналист Йоси Мелман съобщи отделно, че Израел ще забави ответната си атака, докато противоракетната батарея THAAD на американската армия пристигне в страната. А ПВО системата беше разположена в Израел ден по-късно. С нея пристигна и американски военен персонал, който ще я управлява. Целта е да се подсили израелската противовъздушна отбрана след двете големи ирански нападения на 13 април и на 1 октомври. The Wall Street Journal съобщи, че по-малко от 100 американски военни ще обслужват системата.

Още: Израелски танкове са нахлули при миротворците на ООН

Системата THAAD е наземно базиран прехващач, предназначен да сваля балистични ракети. Иран изстреля приблизително 120 балистични ракети по Израел при нападението си през пролетта и около 180 този месец. Пентагонът заяви, че разполагането на системата THAAD подчертава „железния ангажимент“ на САЩ за защита на Израел. Щатите и преди това са я разполагали в Близкия изток - след нападението на "Хамас" на 7 октомври 2023 г. В Израел пък такава система бе разположена през 2019 г. за „обучение и интегрирано учение за противовъздушна отбрана“.

Иранският министър на външните работи Абас Арагчи сега реагира, като предупреди, че САЩ „излагат на риск своите войници, като ги разполагат в Израел". Топ дипломатът на Ислямската република добави, че Техеран няма „червени линии“ в защитата на своите интереси и на народа си.

Още: Нетаняху иска изтегляне на миротворците на ООН от Ливан: Отказът ги прави заложници (ВИДЕО)

Лидерът на "Хамас" искал оръжие от Иран за унищожаване на Израел "за две години"

Настоящият лидер на "Хамас" Яхия Синвар преговарял с Иран за финансова подкрепа за по-мащабно нападение срещу Израел през 2021 г., което подчертава координацията между палестинската групировка и "Оста на съпротивата" преди нападението от 7 октомври 2023 г. The Washington Post съобщава, че Синвар е поискал финансиране и военна подкрепа от многобройни висши ирански служители, включително от върховния лидер Али Хаменей и командира на силите "Кудс" на Революционната гвардия бригаден генерал Есмаил Гаани, за да „унищожи напълно Израел за две години". Съобщава се, че Техеран се е съгласил да отпусне 10 млн. долара на бригадите „Ал Касем“, а няколко седмици по-късно Синвар е поискал допълнителни 500 млн. долара, които да бъдат давани на месечни траншове в продължение на две години.

Финансовата подкрепа на "Хамас" и бригадите „Ал Касем“ от страна на Иран е добре установена - западни служители вече са изчислявали, че Техеран предоставя на "Хамас" около 100 млн. долара годишно за военни дейности, припомня ISW. Това финансиране е от съществено значение за това "Хамас" да успее да мобилизира способностите, необходими за извършването на атаките на 7 октомври. Пряката координация и комуникация на Синвар с висши ирански служители, както и срещите между "Хамас" и ирански официални лица през юли 2023 г., подчертава, че Иран е имал стратегическо знание за нападенията на 7 октомври. Все пак не е ясно дали Техеран е знаел, че това ще стане точно на тази дата.

Още: Белези за още по-широка война: Руслан Трад с анализ гледа ли "Хизбула" към България (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес