Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненада: Ливан обвини Иран в намеса във вътрешните работи

18 октомври 2024, 13:57 часа • 971 прочитания

С необичайно остра критика към Иран ливанският премиер Наджиб Микати коментира изявление на председателя на иранския парламент относно бъдещето на Южен Ливан.

"Груба намеса"

Топ законодателят в Техеран - Мохамед Бакер Калибаф - предложи да преговаря с Франция относно Резолюция 1701 на ООН, която сложи край на последния голям конфликт между Израел и "Хизбула" през 2006 г. и която даде на ООН мандат да помага на ливанската армия да поддържа мира.

Още: Резолюция на ООН къде трябва да е "Хизбула": Израел я цитира, докато бомбардира Ливан (ВИДЕО)

Микати определи изявлението на Калибаф като „груба намеса в ливанските дела и опит за установяване на неприемливо попечителство над Ливан“.

"Хизбула" се смята за марионетка на Иран, който осигурява голяма част от финансирането и оръжията на шиитската групировка. С големия си блок от депутати в парламента на Ливан тя има значително влияние върху правителството в Бейрут.

Още: След убийството на Синвар - брат му е големият коз на "Хамас": Идва ли нова ескалация?

Калибаф беше в Ливан през миналия уикенд, когато се срещна с министър-председателя Микати.

Снимка: Getty Images

Сега премиерът на Ливан заяви, че е поискал иранският шарже д'афер да бъде извикан, за да обясни изявлението. Той добавя, цитиран от BBC, че всякакви преговори по Резолюция 1701 трябва да се водят от ливанската държава.

Още: "Къде ще падне топчето във войната?": Проф. Владимир Чуков очаква нов развой след убийството на Яхия Синвар

Резолюция 1701 - "Хизбула" да не минава на юг от река Литани

Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН също така изисква силите на "Хизбула" да останат на север от река Литани. Поне от декември 2023 г. насам израелски официални лица многократно заявяват, че полагат дипломатически усилия и ще използват военна сила, ако е необходимо, за да накарат групировката да се съобрази с документа.

Именно това е една от целите на Израел в сраженията в Южен Ливан, въпреки че армията попадна под светлините на прожекторите с обстрели и раняване на хора от UNIFIL - Временните сили на ООН в Ливан. Това е мироопазваща мисия, която трябва да гарантира, че "Хизбула" не разполага оръжия на юг от река Литани. Израел твърди, че това не се изпълнява.

Още: UNIFIL: Не може Израел да ни принуди да напуснем Южен Ливан

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес