Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Изцяло готови и подготвени сме": Израел очаква ескалация след убийството на Насрала

28 септември 2024, 14:52 часа • 2144 прочитания

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) потвърдиха, че страната е във висока степен на готовност за по-широк военен конфликт.

След като ликвидираха лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, военните на Израел потвърдиха и че същевременно се надяват смъртта му да накара групировката да промени политиката си, предаде Ройтерс.

"Надяваме се, че това ще промени действията на Хизбула", заяви на пресконференция говорителят на ЦАХАЛ подполковник Надав Шошани. Според него все пак ще отнеме време, за да се намалят способностите на подкрепяната от Иран Хизбула.

Още: В Израел, Ливан, Сирия, Иран празнуват ликвидирането на лидера на "Хизбула" (ВИДЕА)

"Хизбула година извършваше нападения срещу нас. Спокойно може да се предположи, че ще продължи да извършва атаки срещу нас или че ще се опита", заяви представителят на ЦАХАЛ. Шошани заяви, че няма нови инструкции за израелските цивилни, предвид това, че към момента по-голямата част от страната е поставена във висока степен на готовност.

"Хизбула ескалираше положението цяла година. Очевидно е, че Иран стои зад това. Подкрепя Хамас, подкрепя Хизбула и други проксита. Те дори ни атакуваха директно през април“, допълни той.

"Дали сме готови за по-широка ескалация ли? Да. Цяла година сме в широка ескалация, на война на няколко фронта. Силите ни са във висока степен на готовност, разузнаването ни действа и наблюдава за подобни заплахи%, обобщи подполковник Шошани.

Още: Израел удари щабквартирата на "Хизбула" (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес