Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания събра на среща редица страни - обсъжда се създаването на Държавата Палестина

13 септември 2024, 17:46 часа • 1051 прочитания

Испания призовава международната общност да изготви ясен график за постигане на решение за две държави в израелско-палестинския конфликт.

Този петък, 13 септември, страната е домакин на среща на високо равнище с участието на няколко мюсюлмански и европейски държави, посветена на начините за прекратяване на войната в Ивицата Газа,

"Срещаме се, за да направим пореден опит за прекратяване на войната в Газа, за изход от безкрайната спирала на насилието между палестинците, израелците. Този път е ясен. Прилагането на решението за две държави е единственият път“, каза испанският външен министър Хосе Мануел Албарес пред репортери.

Снимка: Хосе Мануел Албарес, Getty Images

Още: Тръмп обвини Харис, че Израел ще изчезне до 2 години, ако тя стане президент (ВИДЕО)

Кой участва в срещата?

В срещата участват негови колеги, включително от Норвегия и Словения, ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, палестинският министър-председател Мохамед Мустафа и членовете на Арабско-ислямската контактна група за Газа, която включва Египет, Саудитска Арабия, Катар, Йордания, Индонезия, Нигерия и Турция. Израел не присъства.

Албарес каза, че сред участниците е имало „ясно изразена готовност“ „да се премине от думи към действия и да се направи крачка към ясен график за ефективно прилагане“ на решението за две държави, като се започне с присъединяването на Палестина към ООН.

Израел не е поканен, защото не е част от контактната група, каза Албарес, цитиран от The Times of Israel. Но "ще се радваме да видим Израел на всяка маса, на която се обсъждат мирът и решението за две държави", допълни топ дипломатът на Испания.

Още: Ердоган обеща пълна подкрепа за "каузата на Палестина"

Две държави - мисия възможна?

Темата за две държави - Израел и Палестина - е на дневен ред за Запада от много време насам, а войната в Близкия изток само изостри нуждата от подновяване на разговорите. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче не иска и да чуе за подобно нещо, още по-малко ако не ликвидира напълно "Хамас".

Остава и въпросът кой би управлявал евентуална Палестинска държава, кои територии ще обхваща тя и каква би била ролята на израелските власти.

Норвегия, Испания и Ирландия признаха държавата Палестина тази година. Словения е установила дипломатически отношения с Палестина, а Белгия е обсъждала въпроса обстойно, според белгийски медии.

Междувременно САЩ, Катар и Египет продължават да работят по процеса за мир между Израел и "Хамас".

Още: Нетаняху бесен заради признаването на палестинската държава - било "награда за тероризма" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес