Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранският върховен лидер примамва студенти от САЩ: "Вие сте наши съюзници"

31 май 2024, 17:04 часа • 1479 прочитания

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей похвали пропалестински настроените американски студенти, като ги обяви за част от иранския „фронт на съпротивата“ срещу САЩ и Израел.

Още: Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

"Стоите от правилната страна на историята"

„Скъпи студенти от университетите в Съединените американски щати, вие стоите от правилната страна на историята. Сега сте сформирали клон на съпротивителния фронт и сте започнали почтена борба в лицето на безмилостния натиск на вашето правителство, което открито подкрепя ционистите (Държавата Израел - бел. ред.)", се казва в открито писмо на Али Хаменей.

То е с дата 25 май и бе публикувано на уебсайта на Хаменей в четвъртък (30 май). В него студентите са обявени за част от „Фронта на съпротивата“ - групата от милиции, които Иран спонсорира в целия Близък изток.

Още: Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

Студентските протести в САЩ в подкрепа на Палестина

Хиляди студенти излязоха по улиците и изградиха лагери в кампусите в Щатите, за да протестират срещу Израел, който е в разгара на война срещу подкрепяната от Иран терористична организация "Хамас" в Ивицата Газа. Войната бе предизвикана от инвазията на "Хамас" в Израел на 7 октомври. САЩ защитават правото на Израел да се защитава и продължават да въоръжават съюзника си, макар да изразяват несъгласие с военната политика в южния град Рафах в Газа.

Снимка: Али Хаменей, Getty Images

Още: Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

В писмото си Али Хаменей добавя, че американската администрация и нейните партньори "дори не са изразили недоволство от този държавен тероризъм и непрестанно потисничество“.

Остра реакция от американските власти срещу Хаменей

Писмото, цитирано от независимата медия Iran International, предизвика реакции от целия политически спектър. Председателят на Камарата на представителите на САЩ (долната камара) Майк Джонсън написа: „Щом си спечелил аятолаха, си загубил Америка“.

Хаменей и верните му привърженици в иранския режим виждат победа в протестите в подкрепа на "Хамас" в американските университети и върховният лидер на няколко пъти не пропуска да подчертае това.

Нова прокси група на Иран в Америка?

Проправителствен ирански идеолог вече изрази надежда, че Ислямската република може да използва потенциала на протестиращите в полза на палестинците студенти в американските кампуси, за да създаде нова прокси група в Америка.

„Мисля, че потенциалът да се повтори в САЩ това, което Ислямската република направи в Ливан, е много по-голям. Базата ни в САЩ в стил „Хизбула“ е много по-голяма от тази, която имаме в Ливан", заяви професорът от Техеранския университет Фоад Изади в интервю за иранската държавна телевизия в началото на май. "Хизбула" е организация, действаща в Ливан, която е финансирана от Техеран и подкрепя "Хамас" във войната срещу Израел.

Още: Нов световен ред при независимост на Палестина? Говори Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Хаменей е вложил 35 години от управлението си, за да води непрестанна кампания срещу Израел, САЩ и западното влияние не само в Близкия изток, но и в далечни места в Африка и Латинска Америка. С големите си политически и военни инвестиции в "Хамас" и други войнствени групировки в региона върховният лидер, изглежда, отчаяно се опитва да покаже всеки признак на антиизраелско и антизападно обществено мнение у дома и в чужбина като знак за потвърждение на своя мироглед.

„Бруталното и безмилостно поведение на бясното ционистко куче доказа правотата на позицията на Ислямската република и на иранския народ, а клането на тридесет и няколко хиляди души, половината от които жени и деца, показа на целия свят злата природа на ционисткия режим и вечната правда на Иран“, смята Хаменей. Междувременно Иран продължава да потиска гражданите си след протестите през есента на 2022 и 2023 г. До момента са убити стотици иранци, включително чрез публични екзекуции, а десетки хиляди са хвърлени в затвора.

Още: "Кога ще умрете всички?": Иранците празнуват масово смъртта на Раиси (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес