Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранският президент поиска по-толерантно отношение към жените

09 октомври 2013, 18:58 часа • 53746 прочитания

Охлабването на консервативния социален режим в Иран определено става факт, след като новият ирански президент Хасан Роухани поиска от полицията да не обръща прекалено голямо внимание на жените, които не спазват точно нормата за носене хиджаб.

Хиджабът е традиционна за мюсюлманските общества роба, с която жените се покриват от глава до пети, като оставят открити само очите си.Тези представителки на нежния пол, които не ги съблюдават, могат да бъдат арестувани или наказани по друг начин. В иранските сили на реда има и т. нар. морална полиция, чиито служители са задължени включително да следят за спазване на начина на обличане според Шериата.

"Ако има необходимост да бъде отправено предупреждение по отношение на нормата за носене на хиджаб, то полицаите трябва да са последните хора, които да го правят", каза президентът в обръщение към абсолвентите на полицейската академия в Техеран, цитиран от агенция ФАРС, предаде Нова телевизия.

Постъпката на Рохани се приема като стъпка към предизборните му обещания за повече социални свободи.

Изказването на президента дойде ден, след като министърът на културата Али Джанати критикува стриктната цензура при издаването на книги, която беше практика при предишния държавен глава Махмуд Ахмадинеджад.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес