Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранската телевизия пусна кадри с висш генерал, считан за убит от Израел (ВИДЕО)

15 октомври 2024, 11:41 часа • 648 прочитания

Държавната телевизия на Иран показа кадри с високопоставен генерал, който се считаше за убит от Израел при удар по Ливан в началото на октомври: Паника в Иран: Убит ли е ключов командир на Революционната гвардия?

На видео, излъчено по телевизията, се вижда лице, което изглежда, че е Есмаил Каани - висш командир на силите "Кудс", едно от петте звена на Иранската революционна гвардия. Каани пое структурата през януари 2020 г. - след убийството на ген. Касем Сюлеймани при американски удар в Багдад. С кадрите сега се твърди, че генералът е присъствал на възпоменателна церемония за висш командир на революционните гвардейци, убит в Ливан.

Генералът изчезна от публичното пространство

През последните дни се разпространиха съобщения и слухове относно съдбата на Каани, след като той изчезна от общественото полезрение. Някои твърдяха, че може да е бил убит при израелски удар в Ливан, насочен срещу високопоставения служител на "Хизбула" Хашем Сафи ал-Дин: Израел уби и наследника на Насрала само 8 дни след като той пое поста му (СНИМКИ, ВИДЕА).

Други предполагаха, че Каани е получил сърдечен удар или е бил разпитван от Иран като заподозрян шпионин.

На кадрите се вижда как той присъства на траурна церемония в иракския град Кербала за генерала от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Абас Нилфорушан. Нилфорушан беше убит при израелски въздушен удар заедно с ръководителя на "Хизбула" Хасан Насрала на 27 септември в южно предградие на Бейрут. Не се посочва кога са снимани кадрите, но погребението беше днес, 15 октомври, и на него се стекоха множество хора.

Сред режима през последните дни и седмици настана паника заради съдбата на Каани, като властите бяха подложени на огромен натиск да разкрият какво се случва с генерала. За последен път той бе видян публично при посещението си в представителството на "Хизбула" в Техеран на 29 септември.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес