Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран ще "реагира", ако МААЕ прокара резолюция срещу ядрената му програма

04 юни 2024, 11:38 часа • 1271 прочитания

Техеран ще реагира, ако Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) приеме резолюция срещу Иран. Това заяви на 4 юни ръководителят на иранската ядрена програма Мохамед Еслами, като думите му бяха предадени от държавната информационна агенция Fars.

Още: Реална заплаха: Иран може да създаде ядрено оръжие във всеки един момент

Проекторезолюция - Иран да обясни за следите от уран

Думите му идват след проекторезолюция, която европейските сили представиха в понеделник, 3 юни, на Управителния съвет на ядрения надзор на ООН. Тя е предвидена за гласуване тази седмица и в нея се настоява Иран отново да даде обяснения за следите от уран, открити в недекларирани обекти.

Текстът, цитиран от "Ройтерс", следва резолюцията, приета преди 18 месеца, с която се нарежда на Техеран спешно да се съобрази с продължилото с години разследване на тези следи от Международната агенция за атомна енергия. В новия текст Иран се призовава да сътрудничи незабавно, включително като позволи на МААЕ да вземе проби, ако агенцията има нужда от това.

Още: Иран предупреждава за атомна бомба, ако види заплаха за съществуването си

Проекторезолюцията отчита и възникнали наскоро проблеми - например недопускането от Иран на много от най-добрите експерти по обогатяване на уран в екипа за инспекции на МААЕ. Иран е призован да отмени тази стъпка и да изпълни съвместното изявление от март 2023 г., което МААЕ разглежда като мащабен ангажимент за сътрудничество.

Бордът на МААЕ, в който членуват 35 държави, заседава веднъж на тримесечие и е един от двата най-важни органа на агенцията за изготвяне на политики. Другият заседава само веднъж годишно.

Снимка: Getty Images

След резолюцията от 2022 г. броят на обектите, които се разследват във връзка със следите, беше намален от три на два, но Иран все още не е обяснил как следите са попаднали там. МААЕ нарича всичко това „нерешени въпроси, свързани с гаранциите“.

Три европейски страни са "за" резолюцията, САЩ се притесняват

Великобритания, Франция и Германия, известни като Е3, настояват за резолюцията въпреки опасенията на САЩ, че този ход може да накара Иран да отговори с ескалация на ядрените си дейности. В миналото Техеран се е възмущавал от подобни резолюции и е предприемал такива стъпки в отговор.

Още: Иранският върховен лидер примамва студенти от САЩ: "Вие сте наши съюзници"

България също е член на борда на МААЕ.

Групата Е3 не би представила текста, ако не беше сигурна, че той ще бъде приет. Само Русия и Китай се противопоставиха на последната резолюция срещу Иран.

Иран обогатява уран до нива, плашещи света

Иранците обогатяват уран с чистота до 60% и са натрупали достатъчно материал, който, ако бъде обогатен допълнително, ще е за три ядрени бомби, според критериите на МААЕ. Западните сили твърдят, че няма надеждна гражданска обосновка за обогатяването до това ниво, а МААЕ казва, че никоя друга държава не е направила това, без да произведе ядрено оръжие. Иран твърди, че целите му са изцяло мирни.

Още: МААЕ: Иран е натрупал уран за няколко ядрени бомби

В текста на проекторезолюцията се казва, че ако Иран не сътрудничи, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси може да изготви „изчерпателен“ доклад, което ще засили допълнително натиска върху Техеран.

Още: Анализ: Смъртта на Ебрахим Раиси не вещае нищо добро за Иран

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес