Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран се готви да отвърне на удара на САЩ

05 януари 2020, 18:34 часа • 14129 прочитания

Иран обяви готовността си за удар по американските военни съоръжения, съобщава ТАСС. Техеран добави, че това ще бъде отговор на убийството на командира на специалните сили на Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC, елитни части на иранските въоръжени сили) генерал Касем Сюлеймани.

Това изявление направи днес (05.01.20 г.) по CNN военният съветник на иранския лидер аятола Али Хаменей Хосейн Деган. "Америка започна войната. Следователно те трябва да са подготвени за разумна реакция на действията си. Единственото, което може да сложи край военните действия, е американците да получат удар, еквивалентен на този, който са нанесли", заяви той.

"Отговорът несъмнено ще бъде военен и ще бъде насочен срещу военни обекти", подчерта съветникът на иранския лидер. В същото време той посочи, че ръководството на Иран "никога не е търсило и няма да се стреми към война". Припомняме, че Пентагонът обяви ракетна атака по заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп по мотокада близо до летището в Багдад. При удара загина Касем Сюлеймани. Според американската администрация, операцията имала отбранителен характер, тъй като била насочена към защита на американските войски, разположени в Близкия изток.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес