Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран отмени смъртната присъда на рапъра, в чиято защита скочиха световни музиканти

22 юни 2024, 22:15 часа

Върховният съд на Иран отмени смъртната присъда на популярния рапър Тумадж Салехи, съобщи адвокатът му в социалните мрежи. Салехи беше вкаран в затвора за подкрепа на общонационалните протести, предизвикани от смъртта на Махса Амини.

Реклама

"Смъртната присъда на Салехи беше отменена", написа адвокатът на рапъра Амир Раисян в публикация в X, като добави, че върховният съд на ислямската република е наредил повторно разглеждане на делото, предаде АФП. "Върховният съд предотврати непоправима съдебна грешка", заяви Раисян.

Още: Французин се завърна у дома след 2 години плен в Иран (СНИМКИ)

Хронология на един арест

Снимка: Getty Images

През април ирански съд осъди Салехи на смърт за углавно престъпление "корупция на земята", заяви тогава Раисиан. Рапърът беше признат за виновен и за "подпомагане на подстрекателство към бунт, събиране и сговор, пропаганда срещу държавата и призоваване към бунтове", каза адвокатът.

33-годишният Салехи беше арестуван през октомври 2022 г., след като публично подкрепи демонстрациите, които избухнаха месец по-рано, предизвикани от смъртта на Амини в полицейския арест.

Още: Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Историческата смърт на Амини

Снимка: Getty Images

Амини, 22-годишна иранска кюрдка, бе задържана от нравствената полиция в Техеран заради предполагаемо нарушение на строгите правила за обличане на жените в ислямската република.

По време на продължилите с месеци протести, предизвикани от смъртта на Амини, бяха убити стотици хора, включително десетки служители на силите за сигурност. Хиляди бяха арестувани, докато властите се опитваха да потушат бунтовете, които те определиха като предизвикани от чужбина.

9 души бяха екзекутирани по дела, свързани с протести, включващи убийства и други форми на насилие срещу силите за сигурност.

Покриването на шията и главата е задължително за жените в Иран от 1983 г., след Ислямската революция от 1979 г. След протестите жените все по-често пренебрегват строгия дрескод, но през последните месеци иранската полиция засили контрола върху жените, които пренебрегват правилата, съобщава БГНЕС.

Още: Смъртно наказание: Израелски министър иска "Хамас" да бъдат съдени като нацисти

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес