Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран: Напрежението между сунити и шиити е най-голямата опасност за света

11 ноември 2013, 10:26 часа • 30242 прочитания

Напрежението между сунити и шиити е най-голямата заплаха за световната сигурност, посочи иранският външен министър Джавад Зариф и обвини сунитските арабски страни, че „подклаждат пламъците” на сектантския конфликт, предаде Ройтерс.

Гражданската война в Сирия, която придобива все повече религиозен характер, въвлече и регионалните сили, като шиитски Иран подкрепя сирийския президент Башар Асад, а сунитските страни в Персийския залив и Турция, която е с преобладаващо сунитско население, подпомагат опозиционните сили.

„Сектантското напрежение е най-сериозната заплаха за сигурността не само на региона, но и на света като цяло”, посочи Зариф. „Смятам, че трябва да стигнем до разбирането, че сектантското разделение в ислямския свят е заплаха за всички нас”, допълни той.

В същото време стана ясно, че в Техеран ще стартира поредният кръг на преговори между експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и представители на Иран, предаде ИТАР-ТАСС. Иранската страна предстои да разясни на специалистите от ООН редица въпроси, свързани с реализирането на неговата ядрена програма. Планира се срещата на експертите да бъде последвана от преговори между генералния директор на агенцията Юкия Амано с ръководителя на Организацията по атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи.

„Надявам се, че предстоящата среща ще позволи да достигнем конкретни резултати, да определим как ще се движим занапред и да решим оставащите въпроси, за да се потвърди мирният характер на иранската ядрена програма”, заяви Амано пред журналисти на виенското летище Швехат, преди да отпътува за Техеран.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес