Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран: 800 градове и села може да потънат, милиони бягат

22 юни 2024, 17:00 часа

Земните маси в различни части на Иран пропадат. По данни на иранските властите над 800 села и градове са заплашени да потънат. Сред тях са 16 големи градове, а един от тях е столицата Техеран, където почвата се смъква надолу с 22 см годишно. Нормално би било свличане от 3 см, казват ексепрти.

Реклама

Половината население е засегнато

"Това е сериозна криза, която засяга поне половината от иранците", казва Рузбех Ескандари, хидроинженер и експерт по язовири, който живее в Канада. Ескандари от години предупреждава за недостига на вода в Иран. 

"Свличането на земни маси в резултат от неустойчивото използване на вода заплашва цялата инфраструктура на страната, включително тръбите, електропроводите и железопътните линии. Спешно трябва да бъдат намерени дългосрочни решения, които да се приложат правилно. Отговорните органи в Иран се надяваха на обилни валежи, като смятаха, че така проблемът с изчерпващите се водни ресурси ще се реши от само себе си", обяснява експертът.

И в действителност: през последните месеци в Иран валеше много повече от предишните години. Само че вместо дъждовете да са благословия предвид сериозните проблеми, пред които е изправена иранската инфраструктура, те се оказаха проклятие. Обилните валежи предизвикаха наводнения най-вече в бедните провинция, разположени на границата с Афганистан и Пакистан. И в Иран климатичните промени доведоха до екстремни метеорологични условия, включващи продължителни суши и тежки дъждове.

Правителството не предлага дългосрочни решения

"Почвата е изключително суха и не може бързо да абсорбира вода. Когато завали, се стига до наводнения. Страната не е готова за такива промени. Плановете на правителството само усложняват ситуацията", подчертава Ескандари. Той визира краткосрочните решения като отклоняването на вода и изграждането на язовири. Според експерта подобни акции биха довели до изостряне на старите регионални конфликти, свързани с водоснабдяването, и така биха застрашили мира в обществото. 

Социологът и преподавател в Техеранския университет Сайед Мадани от години предупреждава за отраженията на климатичните промени върху икономическия и социалния живот в Иран. Мадани, който изследва протестите заради сушата и недостига на вода в южните части на страната, от май 2022 е в затвора. И това не му се случва за първи път. През последните 15 години той многократно е бил арестуван.

Експертът по екология Мансур Сохраби, който живее в Германия от 2015 година, също е загрижен за бъдещето на Иран. Пред ДВ той подчерта следното: "От десетилетия страната страда от драстичен недостиг на вода и няма нужните ресурси за растящото си население, което в последните 40 години се удвои от 37 милиона на 83 милиона души". Поради неустойчивото използване на водата в земеделието, което продължа да произвежда все повече, лошото управление и прекомерното потребление на вода в промишлеността и домакинствата, в много части на страната наблюдаваме необратимо изчерпване и отслабване на подземните водни наличности, обяснява той. "Някои водни запаси могат да бъдат окончателно загубени, което е основната причина за пропадането на земните маси в много провинции на страната."

Климатичните бежанци в страната са милиони

Според статистиките на иранските власти броят на климатичните бежанци в страната през последните две години е нараснал до 800 000 души. Предимно заради недостига на вода в централните и южни части на Иран тези хора са се преселили в градовете около столицата Техеран и в северните провинции на страната.

Според данни, публикувани от изследователския център към иранския парламент, през последните 30 години най-малко 30 милиона души са се разселили в територията на страната, което представлява над една трета от населението. Три четвърти от територията на Иран се смятат за напълно сухи региони. Сред най-предпочитаните райони от климатичните бежанци са двете зелени провинции на Каспийско море, където цените на имотите са нараснали над 10 пъти в последните три десетилетия. Повече от една пета от горите там са изсечени, а земеделските земи разчистени, за да се построят нови жилища. Едва 7% от територията на Иран е покрита с гори.

"Положението е сериозно, държавата страда от хронично лош мениджмънт в сферата на околната среда", предупреждава екологът Сохраби. "Индустрията и земеделието трябва да бъдат съобразени с климатичните промени. Иран не разполага с устойчиви ресурси за 80-милионно население. Властите трябва да се задействат и имат нужда от конструктивно сътрудничество с държавите, които са натрупали повече знания и опит в борбата с недостатъчните водни ресурси. В противен случай части на страната ще станат необитаеми."

 

Източник: Дойче веле

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес