Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индийският премиер отива на посещение в Москва

27 юни 2024, 10:36 часа

Индийският премиер Нарендра Моди ще посети Русия за първи път след инвазията на Кремъл в Украйна, в пътуване, което подчертава нарастващите връзки между двете страни въпреки близките отношения на Ню Делхи с Вашингтон, съобщава CNN.

Реклама

„Мога да потвърдя, че подготвяме посещение на премиера на Индия“, казва говорителят на Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от руската държавна агенция ТАСС. „Все още не мога да кажа за датите, тъй като те се обявяват от страните по споразумение. Но се подготвяме активно. И това посещение ще се случи.”

Първо посещение от 2019 г. насам

Предстоящото пътуване ще бъде първото посещение на Моди в Русия от 2019 г. насам. Припомняме, че преди по-малко от месец, той беше преизбран за министър-председател по време на едноседмично гласуване в страната.

Още: Индия иска да бъде следващият Китай: 500 милиона жени са разковничето

Моди се срещна за последен път с руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Узбекистан през 2022 г., където каза на лидера, че днешната епоха „не е на война“. Путин също посети Ню Делхи само месеци преди нахлуването в Украйна.

Връзките на Индия с Русия започват преди десетилетия от Студената война и остават силни въпреки многократните санкции срещу Москва от западните правителства. Ню Делхи многократно се е въздържал от гласуване за осъждане на Русия в ООН и е избягвал публична критика на войната в Украйна.

Още: Трети мандат: Моди полага клетва като премиер на Индия на 8 юни

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес