Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индийци се молят да ги спасят от руската армия, Русия гледа как да прави престъпници войници (ВИДЕО)

07 март 2024, 10:57 часа
Реклама

Помощ, спасете ни от руската армия. С този апел няколко граждани на Индия публикуваха видео в социалните мрежи.

Историята

Според разказа, индийците отишли на екскурзия в Русия, с туристически визи – за новата година. След посещението, те отишли и в Беларус – това било предложено от туристическата им агенция. Там обаче били арестувани, защото нямали редовни визи и били върнати на руските власти. В Русия вече индийците, по думите им, били поставени пред избор – или подписвате договори за служба в руската армия, или влизате за 10 години в руски затвор.

Още: 3-те неща, които можем да научим от руските окупатори: Украински военен

Индийското външно министерство вече официално коментира, че знае за 20 индийски граждани на служба в руската армия и че работи за преждевременното им освобождаване. А популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, тиражира версия, че индийците доброволно влезли в руската армия, но сега размислили и вдигат шум, за да се отърват от дълга си.

Вместо наказание за престъпление – в армията

Междувременно руският вестник "Комерсант" съобщи, че в руската Дума (долната камара на руския парламент) се обмисля законопроект с механизъм и рамка да се опрощават престъпления, ако се запишеш да служиш в руската армия по време на "военна операция" (бел. ред. - режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин нарича подпалената от него война в Украйна "специална военна операция"). Става въпрос за хора, които са разследвани, съдени или с вече влязла в сила присъда за престъпление с лека или средна тежест (с изключение на тези, които са извършили престъпления срещу сексуалната неприкосновеност на малолетни и непълнолетни, срещу основите на конституционния ред и държавната сигурност, както и лица, участващи в тероризъм). Основната идея: Ако бъде сключен договор с въоръжените сили, делата на заподозрените ще бъдат спрени, а видът на наказанието на осъдените ще бъде променен на условна присъда. Но ако пак извърши престъпление след края на военната си служба, виновният ще понесе наказание с тежест, която се определя и за престъплението, за което е опростен.

Друго руско издание в лицето на "Верстка" публикува материал, според който руските съдилища вече прилагат подобна практика, за по-леки престъпления, например ако те хванат да караш пиян. Практиката е да се отлага присъдата - може да стане по чл. 398 от Руския наказателен кодекс – в замяна на служба в руската армия. Според написаното, съдилищата, които предоставят отсрочки на присъдата, го правят или за 6 месеца, или до края на договора за служба. Руската правозащитна организация "Рус Сидящая" (Русия зад решетките) съобщи, че Руската наказателно-изпълнителна инспекция активно рекламира това като опция за осъдените.

Още: Край с помилването: Как Путин промени правилата на играта за руските затворници на фронта

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес