Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илхам Алиев разпусна парламента, Азербайджан отива на избори

28 юни 2024, 17:44 часа

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев свика предсрочни парламентарни избори на 1 септември, които обаче едва ли ще променят коренно състава на законодателния орган.

Реклама

На 28 юни той издаде указ за разпускане на парламента, който е доминиран от неговата партия "Нов Азербайджан".

62-годишният президент, който е на власт от 2003 г., спечели пети президентски мандат през февруари.

Очаква се неговата партия, която има 69 от 125 места в отиващия си парламент, да спечели ново мнозинство в богатата на петрол страна, която е ухажвана от Запада, Русия и Турция, пише Al Jazeera.

Още: Европа преговаря за транзит на азерски газ през Украйна

Защо Азербайджан отива на избори?

Азербайджан, който зависи от приходите от изкопаеми горива, ще бъде домакин на срещата на високо равнище на ООН по въпросите на изменението на климата, известна като COP29, от 11 до 22 ноември.

Миналата седмица законодателите поискаха от Алиев да разпусне парламента и да насрочи изборите два месеца по-рано, за да избегне провеждането им по време на голямо международно събитие. Конституционният съд одобри промяната в четвъртък, която беше критикувана от опозиционните партии. Международните наблюдатели повдигнаха въпроси относно валидността на президентските избори и преброяването на бюлетините.

Тъй като властта е съсредоточена в президентството, парламентът има ограничена роля в определянето на делата в страната, намираща се на брега на Каспийско море.

Още: Зелена енергия от Азербайджан за Европа: България иска да е съакционер

Обвинения към Алиев

Въпреки че някои опозиционни депутати в парламента са лоялни към Алиев, критици твърдят, че са подложени на преследване, след като редица независими журналисти и политически активисти бяха арестувани преди тазгодишните президентски избори, които Алиев спечели с повече от 92% от гласовете.

Илхам Алиев изтъква успеха на светкавичната офанзива през септември, при която Азербайджан си върна бившия сепаратистки регион Нагорни Карабах от етническите арменски сили.

Почти всички от над 100 000 етнически арменци в региона избягаха и сега Баку възстановява бившата отцепническа република - в опит да я засели с азербайджанци.

Още: "Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес