Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хизбула" вече е уязвима за израелска операция: Отговорът на Иран

19 септември 2024, 09:32 часа • 1301 прочитания

Многоетапната атака на Израел срещу комуникациите на „Хизбула“, при която в два поредни дни на експлозии на пейджъри и уоки-токита загинаха десетки и бяха ранени стотици бойци на шиитската групировка в Ливан (също и в Сирия), ще принуди "Хизбула" да вземе спешни мерки.

Още: 1000 ранени в Ливан: Пейджърите на бойци на "Хизбула" се взривиха (ВИДЕО 18+)

Още: Докато погребваха убитите вчера: Нови взривове в Бейрут - на уоки-токита и радиа

"Хизбула" трябва да подобри комуникацията при война с Израел

Подкрепяната от Иран терористична групировка ще трябва да възстанови надеждните тактически комуникации в случай на израелска офанзива в Ливан, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). А за такава офанзива вече говорят и израелски официални лица - военният министър Йоав Галант обяви "нова фаза" във войната в Ивицата Газа, като каза, че фокусът се измества на север.

Още: България е замесена в доставката на пейджърите-бомби за "Хизбула": Твърдение от унгарска медия

"Хизбула" наскоро определи пейджърите за комуникация в редиците си, след като генералният секретар Хасан Насрала предупреди членовете на групировката през февруари 2024 г. да ограничат използването на мобилни телефони, за да избегнат израелското наблюдение и локализация. Според съобщения в медиите уоки-токитата са резервен метод за комуникация, предназначен да се използва само по време на война с Израел. "Хизбула" има ограничени възможности за бързо възстановяване на комуникациите на дълги разстояния, за да възобнови ефективното командване и контрол над членовете си в Ливан и съседните държави, пишат експертите от ISW. Някои от тези възможности са:

  • Куриери: В миналото "Хизбула" е разчитала на куриери, но обикновено в комбинация със съвременни комуникационни устройства като пейджъри или двупосочни радиостанции, които Израел е унищожил. Разчитането единствено на куриери би забавило значително скоростта, с която командирите биха могли да предават заповеди на подчинените си, за да реагират на израелските операции, като се има предвид широкото географско разпределение на бойците на "Хизбула" в Ливан. Куриерите все пак биха могли да останат ефективни в рамките на по-ниските ешелони на групировката, действащи в един сравнително малък сектор.
  • Стационарни телефони: Съобщава се, че "Хизбула" разчита на финансирана от Иран частна телекомуникационна мрежа, която включва оптични кабели, минаващи от Бейрут до Южен Ливан и долината Бекаа. Стационарните телефони обаче могат да бъдат сравнително лесно подслушвани и в миналото Израел го е правил. След масираните пробиви в сигурността на системите, за които преди се смяташе, че са неподатливи на израелско хакерство, "Хизбула" може би вече не се доверява на стационарните телефони. Малко вероятно е оптичната кабелна мрежа да се простира до всеки тактически важен обект, обитаван от бойци на групировката, което прави този метод на комуникация неоптимален.
  • Сателитни телефони: Членовете на "Хизбула", особено високопоставените командири, вероятно притежават сателитни телефони, които могат да се използват при спешни случаи. Сателитните телефонни мрежи обаче не са непременно сигурни. Бойците на "Хизбула" може да се колебаят дали да използват електронни устройства поради опасения, че Израел е компрометирал други вериги за доставки извън пейджърите и радиостанциите. Сателитните телефони са и много скъпи.
  • Тактически радиорелейни системи: "Хизбула" може да реши да се върне към по-стари тактически комуникационни системи. Те са сравнително лесни за създаване и използване в сравнение със стационарните телефони и куриерските услуги, които изискват значителна инфраструктура или персонал. Тези системи обаче могат да бъдат заглушавани или прехващани.Способността на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) да прехващат тези системи и да подслушват комуникациите на "Хизбула", би направила използването на тези радиосистеми значително по-малко желано за шиитската групировка.
  • Мобилни телефони: "Хизбула" вече е препоръчвала на своите членове да спрат да използват мобилни телефони, за да избегнат откриването им от Израел и последващо прицелване, включително забрана за използване на мобилни телефони на бойното поле. Липсата на по-достъпни и бързи възможности за възстановяване на комуникациите обаче може да принуди "Хизбула" да се върне към използването на мобилни телефони, дори за кратко, за да отговори ефективно на потенциална израелска кампания. При този сценарий "Хизбула" би рискувала израелско наблюдение и хакерство, поради което бойците ѝ биха били изложени на по-голям риск от целенасочени удари. Възможно е групировката да прецени, че това е приемлив риск предвид обстоятелствата, анализира ISW.

Още: Остро осъждаме нападението срещу приятелски Ливан: Кремъл коментира взривяването на пейджърите

Снимка: "Хизбула", Getty Images

В изявление от 17 септември „Хизбула“ обеща да отвърне на израелските атаки. Скоростта, с която групировката може да въведе и организира тези комуникационни системи, ще определи колко ефективно и организирано може да отговори на израелските атаки или на потенциална израелска кампания. Иран също осъди най-големия си враг - Израел.

Още: NYT: Иранският посланик в Ливан е загубил око след взривен пейджър

Как ще се намеси Иран?

Иран и водената от него "Ос на съпротивата" - т.е. прокси силите на Техеран като "Хамас", проиранските милиции в Ирак и Сирия, хутите в Йемен - могат да решат да защитят "Хизбула" или да ѝ помогнат да възстанови възпиращото си действие спрямо Израел по време на краткия период на уязвимост на "Хизбула", създаден от комуникационната криза.

Иран, а оттам и неговите пълномощници, разчитат на "Хизбула", за да установят възпиращо действие спрямо Израел и да проектират сила и влияние в целия регион на Близкия изток. През последните години ливанската групировка също така играе все по-важна роля да подпомага Техеран в управлението на "Оста на съпротивата".

Още: Стана известно как е било организирано взривяването на хилядите пейджъри на "Хизбула"

Прокси силите на Иран могат да увеличат нападенията срещу израелски цели или да преместят персонал и оръжия по иранската наземна комуникационна линия, за да подкрепят "Хизбула" в Ливан. Засега обаче няма потвърждение на нито един от тези показатели.

Подкрепяната от Иран иракска милиция "Катаиб Хизбула" обаче обеща на 17 септември да изпрати бойци, оръжия и оборудване за защита на ливанската групировка. Вероятно Иран и подкрепяните от него сили ще се опитат да установят възпиране с Израел в рамките на следващите няколко дни, ако изберат този начин на действие, добавят американските експерти.

Още: Анализ: Атаката с пейджърите по Хизбула е тежък удар за надеждите за мир в региона

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес