Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хизбула" е планирала да атакува Израел с двойно повече ракети: Защо се е отказала?

27 август 2024, 10:24 часа • 978 прочитания

По време на нападението срещу Израел на 24-25 август „Хизбула“ е изстреляла от Ливан по-малко от 50% от броя на ракетите, които е възнамерявала да използва. Това гласи оценката на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), след като подкрепяната от Иран шиитска групировка изстреля 320 "Катюши" към Израел.

Още: Израелски военен е загинал в сражение след атака на "Хизбула"

Планът на "Хизбула" според ЦАХАЛ

Финансираното от държавата и подкрепяно от ЦАХАЛ израелско армейско радио съобщи на 26 август, че според оценката "Хизбула" е планирала да ползва 500-600 ракети по Северен Израел и „десетки“ дронове, насочени към Централен Израел.

При атаката групировката всъщност е изстреляла 200-300 снаряда, включително около 20 еднопосочни ударни летателни апарата, гласи оценката на ЦАХАЛ.

Израелската армия допълва, че "Хизбула" е изстреляла 90% от ракетите и дроновете, използвани при нападението на 24-25 август, от цивилни райони в Ливан. ЦАХАЛ са прехванали много от дроновете, преди да достигнат планираните цели - всъщност нито един от тях не е достигнал целта си. ЦАХАЛ преценяват, че "Хизбула" не се е опитала да изстреля прецизни ракети по време на това нападение, но отбелязат, че групировката запазва способността си да го направи.

Снимка: Getty Images

Израелското армейско радио съобщи, че "Хизбула" е обмисляла да изстреля прецизни ракети по базата на ЦАХАЛ "Глилот" в Централен Израел, но е решила да не нанася такъв удар поради опасения от силна израелска реакция. Генералният секретар на "Хизбула" Хасан Насрала посочи, че атаката е била задоволителна, и заяви, че отговорът на смъртта на висшия командир на "Хизбула" Фуад Шукр е „приключил“.

Още: Израел обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Иран се включи в преговорите за примирие в Газа

Междувременно Иран продължава да е заплаха за Израел и САЩ смятат, че все още е възможен удар в отговор на смъртта на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, убит в Техеран в края на юли. Такава е и оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Иран обсъжда с международните посредници текущите преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Иранският президент Масуд Пезешкиан и министърът на външните работи Аббас Арагчи се срещнаха поотделно с катарския министър-председател и министър на външните работи Мохамед ал Тани в Техеран на 26 август. Арагчи заяви, че Иран ще подкрепи всяко споразумение, прието от "Хамас". Пезешкиан изрази благодарност към Катар за посредническите усилия и заяви, че мюсюлманските страни трябва да предприемат „съвместни действия“ за ограничаване на Израел.

Арагчи отделно благодари на египетския министър на външните работи Бадр Абделати за посредническите усилия на Кайро в телефонен разговор на 23 август.

Катар, Египет и САЩ опитват да договорят споразумение за примирие между Израел и "Хамас". Вчера стана ясно, че разбирателство не е постигнато, но преговорите продължават. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отказва армията му да се изтегли от ГКПП "Рафах" (на границата на Газа с Египет) и от коридора "Филаделфия", защото според него изтегляне ще означава липса на контрол над потока от оръжия, доставяни на "Хамас".

Още: САЩ отбелязаха напредък в преговорите за Газа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес