Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас": Споразумението за мир на Байдън е далеч от исканията ни

06 юни 2024, 13:27 часа

Полученото от "Хамас" предложение за мир и прекратяване на огъня в Газа не съвпада с предложението, представено от президента на САЩ Джо Байдън в речта му миналата седмица, съобщиха от ислямисткото движение.

Реклама

"Хамас" първоначално приветства споразумението, но след като се запозна с него, заяви, че то се е оказало "лишено от положителните основи, съдържащи се в изявленията на Байдън". "То не гарантира постоянно прекратяване на огъня, а по-скоро временно" и позволява на израелските сили да останат на територията на Газа, се казва в изявление на групировката, цитирано от Си Ен Ен.

"Няма смисъл от каквото и да е споразумение, което не предвижда изрично постоянно прекратяване на огъня" или "позволява на окупационните сили да останат на наша земя", се казва още в изявлението на "Хамас".

Още: Цивилни жертви след израелски удар по училище на ООН: Цел са били терористи от "Хамас"?

На 31 май Байдън представи триетапно израелско предложение за прекратяване на конфликта в Газа, което съчетава освобождаването на заложниците с "пълно и цялостно прекратяване на огъня" и изтегляне на Израел от "всички населени райони на Газа".

Оттогава Нетаняху многократно подчертава, че условията за прекратяване на войната в Газа не са се променили, включително унищожаването на "Хамас" и връщането на всички заложници, пише БГНЕС. 

САЩ все още чака "Хамас" да каже ще има ли мир в Ивицата Газа

Блинкън: "Хамас" препречва пътя към прекратяването на огъня в Газа

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес