Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" има подземен град в Газа с 30-40 хиляди бойци: Как ще действа Израел

31 октомври 2023, 10:32 часа • 14502 прочитания

Терористите от ислямистката групировка "Хамас" имат цял подземен град под Газа - тунели от стотици километри с бункери и служебни помещения. Там се намират между 30 000 и 40 000 бойци на "Хамас". Там са също и семействата им и обслужващият персонал, които наброяват още около 80-100 души. Това разказа бившият посланик на Израел в Русия Аркадий Мил-Ман.

Израел е длъжен да ликвидира цялата тази инфраструктура заедно с оръжейните им складове, каза дипломатът в интервю за "24 канал", което може да гледате в YouTube. Това ще отнеме доста време, тъй като за Израел животът на всеки войник е ценен докато от друга страна, екстремистите са готови без колебание да умрат и да убият всеки за идеята си, добави той.

Заложниците

По отношение на заложниците, държани от терористите, дипломатът заяви, че "Хамас" в известна степен има интерес да опази живота им, тъй като се надява да ги изтъргува срещу палестинските затворници в Израел, повечето от които излежават присъди за убийства на цивилни израелци. Но същевременно екстремистите непрекъснато бавят преговорите, поставят нови и нови условия след всеки договорен етап, така че правителството на премиера Бенямин Нетаняху е взело решение да окаже значителен натиск, включително върху цивилното население в Газа, за да може да се ускори целият този процес около преговорите, каза Мил-Ман.

ОЩЕ: Загинала: Майката на отвлечената от "Хамас" Шани Лук потвърди гибелта й 

"И в крайна сметка цивилните в Газа би трябвало да разбират - какво очакваха те след това кърваво нападение срещу Израел, след това клане на нашите граждани, да отидем при тях с цветя ли?", запита дипломатът.

Как "Хамас" управлява Газа

"Хамас" бяха избрани на изборите в Газа като протестен вот срещу палестинската автономия, която тогава напълно се бе дискредитирала заради огромните си корупционни скандали - именно така "Хамас" дойде на власт в Газа, заяви дипломатът. Но това бе недостатъчно за "Хамас" и през 2007 г. организацията завладя напълно властта в анклава. Сега "Хамас" контролира всичко в Газа. Това е тоталитарен режим с пълен контрол над радио, телевизия, институции  т.н. Без разрешението на "Хамас" там нищо е може да бъде направено, допълни той.

Това не означава, че цялото население на Газа подкрепя днес "Хамас", каза още Мил-Ман. Според оценката на Израел значителна част от това население, изпитало върху себе си терора на тази организация, всъщност я ненавижда, но намирайки се под нейна власт, е разбираемо, че тя се разпорежда със съдбата му.

Дипломатът даде пример как "Хамас" използва местното население в Газа - преди да започне военните си действия Израел предупреди населението от северната част на анклава да се евакуира в южната. "Направи го с всички възможни средства - със  SMS-и, съобщения в социалните мрежи, листовки, разпръсквани от самолети, и т.н., тъй като ние не сме заинтересовани да нанасяме щети на цивилните", каза той.

ОЩЕ: Цирк и некадърност: "Хамас" обяви, че е пленил израелски офицер, но показа снимка на кума на Путин 

"Част от населението веднага разбра, че ще започнем сериозни бомбардировки и моментално започна да се премества - по наши оценки около 750 хиляди от населението в северната част, което възлиза на около 1 милион и 500 хиляди души, е успяло да се премести. Но останалите просто са блокирани от "Хамас", която се опитва да ги използва като жив щит."

"Ще ви дам пример - преди дни говорителят на Израелските отбранителни сили бригаден генерал Даниел Хагари показа на чуждестранните журналисти къде се намира един от централните щабове на "Хамас" - точно под болница "Шифа". Израел се придържа към международното хуманитано право и ние не нанасяме удари върху училища, болници и други места, в които се намират само цивилни. И какво се получава - ние сега не можем да нанесем удар по щаба на "Хамас" понеже той е разположен точно под болницата. Логиката на "Хамас" е съвсем проста - унищожават всичко поголовно, на тях им е безразлично колко цивилни ще загинат. На нас не ни е безразлично, тъй като Израел е част от цивилизованата част от човечеството и ние имаме етичен кодекс. Затова ситуацията е изключително сложна."

ОЩЕ: Израел: "Хамас" са разположили оперативната си база под най-голямата болница в Газа (ВИДЕО)

"И мисля, че палестинците трябва да разберат, че колкото и да звучи парадоксално, ние в момента ги освобождаваме от този тоталитарен режим, в който те живеят", заключи дипломатът.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес