Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" и "Фатах" се разбраха за обединено правителство в Газа

25 септември 2014, 18:30 часа • 13463 прочитания

Съперничещите си палестински движения „Хамас” и „Фатах” са постигнали компромисно споразумение за възстановяването на тяхното обединено правителство в Ивицата Газа след проведени двудневни преговори в Кайро, предаде AFP.

През юни „Хамас” и „Фатах” създадоха „правителство на националното единство”, което така и не пое властта. Палестинският президент Махмуд Аббас обвини „Хамас” в създаването на паралелни структури на властта в Ивицата Газа, а „Хамас” на своя страна обвиниха палестинските власти в Рамала, че не изплащат заплатите на 45 хиляди служители в Ивицата Газа.

От „Хамас" са готови незабавно да предадат властта в Ивицата Газа на сформираното с „Фатах" коалиционно правителство, съобщава палестински портал.

По данни на близък до консултациите източник, „Хамас" е одобрил предаване властта за контрол над пограничните с Израел райони на сформирания през юни коалиционен кабинет.

В същото време без решение остават въпросите, свързани с бъдещето на силовите структури в предишното правителство на ислямистите. Известно е, че страните разглеждат вариант за интегрирането им в система за национална сигурност към новия кабинет.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес