Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хакери атакуваха правителството и енергийна компания в Кипър

21 октомври 2024, 09:44 часа • 337 прочитания

Кипър заяви, че успешно е осуетил дигитална атака срещу централния онлайн портал на правителството, предава гръцкото издание Kathimerini, позовавайки се на информация на Associated Press.

Подробности за атаката

Заместник-министерството на изследванията, иновациите и цифровата политика на Кипър направи изявление, в което обясни, че „бърза и координирана реакция“ на властите е осуетила атаката, чиято цел е била изключително да предотврати достъпа до конкретни правителствени уебсайтове.

Разпределената атака за отказ на услуга, или DDoS, засегна само главния правителствен портал gov.cy „за няколко минути“ и никое друго онлайн правителствено министерство или уебсайт на услуга не беше засегнато.

Властите обаче не казаха кой стои зад атаките или какъв може да е бил възможният мотив.

Имаше и други атаки преди това

Атаката в неделя дойде, след като властите за електричество и телекомуникации на Кипър, както и операторът на двете летища на островната държава, Hermes и компанията за гориво EKO Cyprus Ltd., бяха атакувани в петък и събота.

Длъжностни лица коментираха пред кипърска информационна агенция, че всички тези атаки също са се провалили и че не е изтекла или компрометирана информация за клиента. ОЩЕ: Хакнал я и поискал подкуп: Компания без да иска нае киберпрестъпник от Северна Корея

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес