Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутатите искат повече диалог с гражданското общество в Русия

14 декември 2016, 16:57 часа • 2839 прочитания

В резолюция, гласувана в сряда, се казва, че дипломацията, развитието и отбраната трябва да бъдат стълбовете на външната политика на ЕС. Евродепутатите се застъпват за по-реалистична стратегия спрямо Русия и ограничителна политика спрямо страни, които подкопават демокрацията.

Те призовават държавите членки към повече единство, доверие и единен глас, за да може ЕС да се превърне в глобален играч.

По време на дебат във вторник докладчикът и председател на комисията по външни работи Елмар Брок (ЕНП, Германия) каза: „Седемдесет процента от европейските граждани се съгласяват, че трябва да има повече Европа по отношение на един въпрос – общата външна политика и политика за сигурност. Пред това се поставят пречки от системата в отделните държави, но не и от гражданите. Имаме нужда от повече дипломация, развитие и военен капацитет за ОВППС [...] и да се гарантира, че хората живеят в безопасност и сигурност“.

В годишна резолюция, която преглежда ключовите решения на ЕС в областта на външната политика, евродепутатите подчертават, че ЕС е обграден от „дъга на нестабилност“, която се простира от агресивна Русия до локалните войни в Близкия Изток и Северна Африка. В текста се казва, че това има „сериозни последици за сигурността и благосъстоянието на европейските граждани“, тъй като разпалва тероризъм, масови бежански потоци и дезинформационни кампании.

Като отбелязват, че ЕС е „едно от най-големите постижения в европейската история“, евродепутатите смятат, че европейското сътрудничество в областта на външните отношения и политиката за сигурност може да бъде от най-голямо значение. Те призовават държавите членки да покажат единство, доверие един в друг и да говорят с единен глас, за да превърнат ЕС в силен глобален играч.

По-реалистична стратегия спрямо Русия

Евродепутатите подчертават, че структурата на сигурността в Европа е силно влошена поради военната намеса на Русия в Крим и Източна Украйна. Ето защо е необходимо да се определи „по-реалистична стратегия за отношенията на ЕС с Русия“. Те предлагат да се инвестират повече средства в диалога с гражданското общество в Русия, като същевременно се поддържа дипломатически, политически и икономически натиск върху руското правителство с цел да се сложи край на неговата агресия. Евродепутатите казват, че санкциите са се доказали като ефективни средства за възпиране на по-нататъшна руска агресия в Украйна. Те призовават ЕС да запази възможността за налагане на допълнителни санкции, ако Русия продължи да нарушава международното право.

Защита и възпиране

Евродепутатите отбелязват, че „способностите за отбрана и възпиране са от изключително значение за възможностите ни за влияние в дипломатически преговори“. Ето защо, те призовават за повече средства за отбрана, колективни фондове за мисиите на ЕС, мерки, които да направят силите за бързо реагиране на ЕС (бойна група) по-използваеми, както и за съвместно закупуване на отбранителни материали. Евродепутатите също изискват повече сътрудничество между ЕС и НАТО по отношение на киберсигурността, миграцията, стратегическата комуникация и отговора към хибридните заплахи.

По-малко за по-малко

В резолюцията се казва, че „преразгледаният Европейски инструмент за съседство не е на висотата на своите цели, особено когато става въпрос за принципа „повече за повече“. Вместо това, ЕС трябва да премине към политика на „по-малко за по-малко“, що се отнася до онези държави, които се движат на заден ход по отношение на управлението, демокрацията и правата на човека“.

Резолюцията бе приета с 433 гласа „за“, 174 „против“ и 93 „въздържал се“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес