Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС с остра реакция срещу Израел за ранените миротворци. Министър на Нетаняху: "Те са безполезни"

14 октомври 2024, 11:21 часа • 619 прочитания

Европейският съюз осъжда всички нападения срещу мисии на ООН, заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел в отговор на израелските нападения срещу Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL). При тях бяха ранени най-малко четирима миротворци в последните дни.

Още: Израел е скъсил списъка си с мишени в Иран, Техеран със "спешна дипломация" от страх за ядрените обекти

„Подобни нападения срещу мироопазващи сили на ООН представляват тежко нарушение на международното право и са напълно неприемливи. Тези нападения трябва да спрат незабавно“, гласи изявлението от името на ЕС, разгласено от Борел. „ЕС осъжда всички нападения срещу мисии на ООН. ЕС изразява особено сериозна загриженост във връзка с нападенията на Израелските сили за отбрана срещу Временните сили на ООН в Ливан, при които бяха ранени няколко миротворци".

Израел оспорва сведенията на ООН за инциденти с участието на UNIFIL, а министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че по време на боевете в Южен Ливан те са били ползвани като „жив щит“ от страна на "Хизбула": Нетаняху иска изтегляне на миротворците на ООН от Ливан: Отказът ги прави заложници (ВИДЕО).

Снимка: Getty Images

ЕС настоява за задълбочено разследване

В изявлението си Борел заяви, че „всички участници“ в конфликта са длъжни да осигурят безопасността и сигурността на персонала и имуществото на ООН. „Спешно очакваме обяснения и задълбочено разследване от страна на израелските власти относно нападенията срещу Временните сили на ООН в Ливан, които играят основна роля за стабилността на Южен Ливан“, каза той, цитиран от Reuters.

Още: "Цивилни горят живи": Пожар избухна в палатков лагер в Газа (ВИДЕО)

Израелски министър: UNIFIL са "безполезни"

В публикация в X членът на израелския кабинет Ели Коен, който е министър на енергетиката, нарече UNIFIL „безполезна сила“. „ООН е провалена организация, а UNIFIL е безполезна сила, която не успя да приложи Резолюция 1701, не успя да попречи на "Хизбула" да се установи в Южен Ливан“, пише той.

Резолюция 1701, приета след войната между Израел и "Хизбула" в Ливан през 2006 г., призовава за демилитаризирана зона и разоръжаване на "Хизбула", наред с други условия.

Още: Кървави удари: "Хизбула" атакува, Израел бомбардира училище в Газа (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес