Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК предупреди YouTube да не разпространява насилие и пропаганда, свързани с Хамас

14 октомври 2023, 14:37 часа • 2894 прочитания

От Европейската комисия са изпратили писмо до Google с предупреждение компанията да наблюдава и предотвратява разпространението на свързана с терористичната групировка "Хамас" дезинформация и незаконно съдържание в YouTube.

Оттам напомнят на корпорацията за законодателството на ЕС относно модерирането на съдържание. Според Закона за цифровите услуги се изисква незабавно премахване на незаконно съдържание, идентифицирано от потребителите и правоприлагащите органи като подбуждане към насилие или пропаганда на терористични организации, пише Politico.

Такива предупреждения вече получиха и изпълнителните директори на Meta и TikTok Марк Зукърбърг и Шоу Зи Чу, както и Илон Мъск, собственик на X (бившия Twitter).

ОЩЕ: ЕС към Мъск: В "X" се разпространява дезинформация след атаката на Хамас 

От пресслужбата на YouTube вече отговориха, че екипът им е премахнал до момента хиляди подобни видеоклипове. „Нашият екип работи денонощно, за да наблюдава злонамерени кадри и да остане бдителен, за да предприеме бързо действия при появата на видеоклипове и предавания на живо, когато е необходимо“, казаха от компанията.

Неспазването на закона може да доведе до глоби до 6% от годишните глобални приходи на компаниите нарушители.

ОЩЕ: "Трябваше да бъда по-внимателна": Журналистка от CNN се извини за новината, че Хамас са обезглавявали бебета

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес