Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египет и Йордания подкрепиха Ливан

08 октомври 2024, 22:25 часа • 768 прочитания

Външните министри на Египет и Йордания, единствените две арабски държави, които са сключили мир с Израел, изразиха солидарност с Ливан в лицето на разширяващата се израелска офанзива, предаде АФП.

На съвместна пресконференция в Кайро с египетския си колега Бадр Абделати йорданският външен министър Айман Сафади призова за прекратяване на „израелската агресия на три фронта“ - в Газа, на окупирания Западен бряг и сега в Ливан.

„Осъждаме израелската агресия в Ливан, осъждаме израелския обстрел на ливанската столица, осъждаме израелските убийства на ливански граждани“, каза Сафади.

Още: САЩ продава маркови ракети на Египет

Както Аман, така и Кайро неведнъж са предупреждавали, че регионът е на ръба на тотална война, и са обвинявали Израел, че западните му съюзници му осигуряват безнаказаност, за да нарушава системно международното право, пише БГНЕС.

„Имате държава, която се намира над закона и не носи отговорност“, каза Абделати.

На 23 септември Израел започна вълна от удари срещу крепости на Хизбула в Ливан, като оттогава досега са загинали най-малко 1150 души, а повече от един милион души са принудени да избягат.

Докато се бори с Хамас в Газа, Израел обеща да обезопаси северната си граница с Ливан, за да позволи завръщането у дома на десетки хиляди израелци, разселени от трансграничния огън на Хизбула в подкрепа на палестинския си съюзник.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес