Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПН в Турция обяви бойкот на парламента

06 ноември 2016, 11:54 часа • 2567 прочитания

Демократичната партия на народите (ДПН) в Турция обяви, че повече няма да участва в заседанията на Великото национално събрание заради неотдавнашните арести на нейни лидери и депутати, пише в изявление на сайта на партията.

Агенция Ройтерс, която се позовава на членове на партията, предаде, че ДПН не смята окончателно да напусне парламента, но няма да участва в общите заседания и в парламентарните комисии.

В турския парламент има 59 депутати от ДПН, 12 от тях бяха задържани в петък. Между арестуваните са съпредседателите на партията Фиген Юксекдаг и Селахатин Демирташ. Като причина за задържането им беше изтъкнат отказът на двамата да дадат показания в прокуратурата, пише БГНЕС.

Депутатите на ДПН, които не са задържани, „ще обикалят от къща на къща, от село на село и от квартал в квартал, за да се срещат с хора”, посочва съобщението.

Говорителят на ДПН Айхан Билген каза, че Турция се намира в повратен момент и през следващите дни ще бъде решено дали на мястото на затворените Демирташ и Юксекдаг да бъде избрани нови лидери.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес