Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дипломатически скандал след като Турция разреши секса с деца

16 август 2016, 14:38 часа • 10936 прочитания

Турция привика за консултации временния посланик на Швеция в Анкара заради изказване на шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом, съобщи Анадолската агенция.

Валстрьом осъди в Туитър решение на турския Конституционен съд, което позволява сексуални отношения с деца под 15-годишна възраст. Според турски дипломатически източници изказването на Валстрьом е обезпокоило и разочаровало Турция.

"Решението, с което Турция разрешава сексуалните контакти с деца под 15-годишна възраст, трябва да бъде отменено. Децата имат нужда от повече, а не от по-малко защита срещу насилието и сексуалните престъпления", написа тя.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че изказването на Валстрьом не подхожда на един външен министър и то е неправилно.

"Скандал е външен министър да публикува подобен туит, който се основава на лъжливи новини или спекулации", коментира Чавушоглу. Според него правителството било твърдо решено да се бори с малтретирането на деца и добави, че правосъдното министерство в момента работело върху нови правила.

"Вие сте съвършено дезинформирани. Няма подобно глупаво нещо в Турция. Моля, изяснете си фактите", заяви пък турският вицепремиер Мехмет Шимшек.

През юли турският Конституционен съд подкрепи премахването от Наказателния кодекс на законов текст, определящ всеки сексуален акт с дете под 15-годишна възраст като "сексуална злоупотреба".

Това решение на съда срещна мащабен обществен отпор.

В събота вечерта пък Турция привика австрийския временен посланик заради "цинична обява" за Турция на летището във Виена.

В социалните мрежи се появиха снимки от информационното табло на летището, на които в бягаща лента с новини се чете надпис "Турция позволява секс с деца под 15-годишна възраст".

"Подчертахме пред австрийския посланик нашето безпокойство и протест срещу този надпис, който петни имиджа на Турция и умишлено дезинформира обществото", каза за Ройтерс източник от външното министерство, като добави, че след намеса от страна на Турция надписът е свален.

Стана ясно, че на информационните табла на летището се публикуват заглавия от австрийски вестници и въпросният текст е бил от в. "Кронен цайтунг".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес