Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да покажем сила": NYT разкри какво са обсъждали иранците за атаката по Израел (ВИДЕО)

02 октомври 2024, 14:07 часа • 921 прочитания

След дни на остри дебати по високите етажи на властта висшите военни командири на Иран надделяха и близо 200 балистични ракети бяха изпратени към сърцето на Израел.

Още: Пълномащабна война ще е най-лошият сценарий: Запрянов за обстановката в Близкия Изток

Директният военен удар на 1 октомври бе нанесен, след като висши военни командири от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (Революционната гвардия) убедили върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей, че това е единственият начин на действие, ако Техеран иска да изглежда силен, твърдят трима ирански служители, цитирани от The New York Times. Вече писахме, че президентът Масуд Пезешкиан не е бил наясно с нападението, според NYT: Иранският президент не е бил информиран за атаката на Иран: Има ли разкол във властта? (ВИДЕО).

Повечето ракети бяха прехванати, но иранската армия е подготвила и стотици други, които да изстреля от западните си граници, ако Израел или главният му съюзник САЩ отвърнат на удара, казват двама членове на Революционната гвардия.

Ракетите са били изстреляни в отговор на убийството на лидера „Хизбула“ Хасан Насрала при израелски удар край Бейрут миналата седмица. Нападението е имало за цел и да отмъсти за убийствата на лидера на "Хамас" Исмаил Хания и на високопоставен ирански командир.

Още: Иран и корените на "Хизбула": Как започна всичко?

Иранският президент е призовавал за предпазливост

Новият президент на Иран Масуд Пезешкиан предупреди израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че „Иран не търси война, но ще се противопостави твърдо на всякакви заплахи“. Той допълни: „Това е само малък проблясък на нашите сили. Не влизайте във война с Иран“.

Снимка: Getty Images

В частни разговори Пезешкиан е призовавал към предпазливост, твърдят ирански служители. Той предупреждавал, че Израел се опитва да въвлече Иран в по-широк конфликт. А публично новият президент говори пред ООН за желанието си да намали напрежението. Иранските консерватори атакуваха Пезешкиан и правителството в остра кампания в социалните мрежи и иранските медии, заявявайки, че призивите им за сдържаност са равносилни на предателство.

Още: Президентът свика КСНС заради напрежението в Близкия Изток

Нападението на Израел с балистични ракети във вторник ясно показа коя страна в дебата е спечелила, поне за момента, пише NYT. Висшите военни командири на Иран са стигнали до заключението, че е от съществено значение да се създаде възпираща сила срещу Израел - и то бързо, за да се обърне или поне да се забави ходът на нападението срещу "Хизбула" в Ливан.

Иранците също така искали да възстановят доверието в членовете на „Оста на съпротивата“ и да обърнат всяко схващане, че Иран или регионалните му съюзници са слаби. "Оста на съпротивата" е мрежата от проирански групировки и милиции в региона на Близкия изток - "Хамас", "Хизбула", хутите в Йемен, проиранските милиции в Ирак и Сирия и др.

"Грешен разчет": Слабостта на Иран

Високопоставен съветник на Пезешкиан заяви в телефонно интервю преди ракетната атака, че независимо от личните резерви на президента относно войната с Израел, той публично ще подкрепи всяко решение, взето от Али Хаменей - както направи във вторник.

Още: "Хизбула" съобщи за първи пряк сблъсък с израелската армия в Ливан

Според официални лица промяната в стратегията на Иран е резултат от размисъл сред неговите лидери, включително външния министър Абас Арагчи. Те решили, че Иран е направил грешен разчет, като не е реагирал на убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания през юли и на по-скорошното убийство на висшия ирански командир генерал Абас Нилфорушан.

Смятат, че сдържаността е била погрешно разбрана като слабост. Арагчи е казал на други официални лица, че западните държави са измамили Иран, когато са поискали от него да прояви сдържаност и да позволи да се преговаря за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, казват тримата служители пред NYT.

Хаменей ще води петъчната молитва в Техеран тази седмица и ще произнесе проповед, която се очаква да даде тон на това, което ще последва, съобщават иранските медии. Върховният лидер обикновено води петъчната молитва само при извънредни обстоятелства, свързани с националната сигурност. За последен път това е станало през 2020 г. след убийството от САЩ на Касeм Сюлеймани - високопоставения генерал, почитан от иранците.

Още: Заради атаката на Иран: Рязка промяна в цената на петрола

Опасните ракети - заснети от самолет

Междувременно изстрелването на ракетите от Иран към Израел бе заснето от преминаващ в небето наблизо самолет, летящ за Дубай. The New York Post съобщава, че преди да изстреля ракетите, Техеран не е проверил дали въздушното пространство е свободно от граждански полети.

Всички ракети прелетяха покрай самолета, но кадрите показаха колко близо е бил Иран до провокирането на международен инцидент", посочва изданието на база на видеоклипа.

Има и друго ВИДЕО 18+, за което се твърди, че е моментът, в който иранска ракета пада върху палестинец и той става единствената жертва на нападението срещу Израел.

Още: Израел планира "масивно отмъщение" срещу Иран: Axios разкри мишените

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес