Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦРУ: Израел и Иран не искат пълномащабна война, но може да има грешни преценки

08 октомври 2024, 10:17 часа • 851 прочитания

Ръководителят на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс заяви, че нито Израел, нито Иран искат „пълен конфликт“ - това гласи оценката на САЩ. Само че съществува голям риск от грешни преценки, допусна той.

„Изправени сме пред съвсем реалната опасност от по-нататъшна ескалация на регионалния конфликт“, каза Бърнс по време на конференция в Щатите. Израел „много внимателно преценява“ как ще отговори на иранското нападение от миналата седмица, при което Техеран изстреля около 200 балистични ракети. Има обаче потенциал за „погрешни преценки“. „Близкият изток е място, където постоянно се случват сложни неща“, допълни шефът на ЦРУ.

Още: Взривове в района на ядрения комплекс на Иран в Исфахан (ВИДЕО)

Иранската ядрена програма - оценка на ЦРУ

Бърнс каза, че макар и иранската атака да е разкрила някои ограничения във военните възможности на Техеран, „това не означава, че тези възможности все още не са доста мощни и че са нещо, което не само Израел, но и САЩ трябва да приемат много сериозно“.

Що се отнася до ядрената програма на Иран, Бърнс каза, че изглежда, че тя е била ускорена, но не и че Техеран е отменил решението за спиране на оръжейния ѝ аспект: Иран е скъсил срока, в който може да направи ядрено оръжие: Оценка и примери.

Снимка: Уилям Бърнс, Getty Images

Възможно ли е примирие в Газа?

Бърнс заяви, че усилията за постигане на споразумение за освобождаване на заложници и прекратяване на огъня в Ивицата Газа са „труднопостижими".

„Залогът в Газа се определя от политическата воля. В края на краищата, не става въпрос само за скоби в текстове или творчески формули, когато се опитвате да договорите заложническа сделка и споразумение за прекратяване на огъня. Става въпрос за лидери. А след това трябва да направите труден избор и някои компромиси в интерес и на по-дългосрочната стратегическа стабилност“, заяви той, цитиран от CBS News.

NYT: Израел няма да обстрелва ирански ядрени обекти

The New York Times същевременно се позовава на неназовани официални лица, според които не се очаква Израел да удари ирански ядрени обекти в отговор на атаката с балистични ракета на Техеран от миналата седмица.

Още: Байдън се обяви против израелски удари по иранските ядрени обекти

Израел вероятно ще се съсредоточи върху военни бази, разузнавателни или ръководни цели, но по-късно може да посегне на ядрената програма, ако Иран отговори, уточняват източниците на NYT.

В материала се поставя въпросът дали евентуален удар би бил толкова ефективен, за да възпрепятства в достатъчна степен ядрената програма на Иран, или вместо това би довел до обратния ефект - до нейното ускоряване от страна на Техеран. Вашингтон вместо това настоява за саботаж, дипломация и санкции като най-добър начин за справяне с програмата.

Още: Тръмп: Израел да удари ядрените обекти на Иран

В продължение на много години Израел не е имал реален план за атака срещу ядрената програма на Иран, като вместо това се е фокусирал върху "Хизбула", докато Нафтали Бенет не стана министър-председател през 2021 г. Бенет, който през последните дни засили призивите си за нанасяне на удар по иранската ядрена програма, преди три години нареди нови учения за симулиране на полети на дълги разстояния до Иран и вложи нови ресурси в подготовката.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес