Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Целта на атаката в Бейрут: Успяха ли да ликвидират Фуад Шукр?

30 юли 2024, 22:51 часа • 2239 прочитания

Изданието Al-Hadath, позовавайки се на неназовани източници, съобщава, че висшият командир на Хизбула Фуад Шукр е бил убит при удар на ИД в Бейрут. 

В социалната мрежа Х обаче коментарите под това съобщение изразяват несъгласие с версията, че израелският удар е постигнал целта си. "Ционисткият канал Хадат продължава с лъжите", пише потребител. Други коментари твърдят, че командирът не е убит, а версията се лансира с пропагандна цел, за да не признае Израел провала си.

Още: Оцелял е командирът от "Хизбула", заради когото Израел удари Бейрут

Други медии, като авторитетното издание The Times of Israel твърдят, че Шукр е оцелял. Непосредствено след атаката със същата информация излезе и Ройтерс, като се позова на свои източници от силите за сигурност в Бейрут. 

Официалната израелска позиция

"Изтребители на израелските военновъздушни сили елиминираха в района на Бейрут най-високопоставения военен командир на терористичната организация "Хизбула" и ръководител на нейното стратегическо подразделение Фуад Шукр", се казва в изявление на израелските военни, предаде БГНЕС.

"Фуад Шукр е командирът, отговорен за клането в Маждал Шамс, при което бяха убити 12 деца, след като Хизбула изстреля иранска ракета "Фалак-1" директно към футболно игрище в Северен Израел в събота вечерта. Фуад Шукр беше дясната ръка на Хасан Насрала, лидера на "Хизбула", и негов съветник в планирането и ръководенето на нападенията и операциите", заяви военният говорител контраадмирал Даниел Хагари в отделно видеообръщение.

Хагари заяви, че Шукр е "високопоставен терорист, по чиито ръце тече кръвта на израелци и много други хора".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес