Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битката за Ходейда взе 58 жертви

08 ноември 2018, 12:24 часа
Реклама

Десетки бойци бяха убити в Йемен при обсада на пристанищния град Ходейда от правителствените сили, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Болниците в града съобщиха, че 47 бунтовници са били убити при наземните бойни действия и въздушните удари на Саудитската коалиция, подкрепяща правителството. Убити са и 11 войници

През изминалата седмица йеменските правителствени сили, подкрепяни от коалиционните войски, бавно се мобилизираха в града от около 600 000 души - една от последните бунтовнически крепости на брега на Червено море.

Близо 80% от търговския внос на Йемен и практически цялата хуманитарна помощ, снабдявана от ООН, преминават през Ходейда. Помощните групи призоваха бунтовниците и коалицията да позволят на цивилните граждани да избягат от бойните действия.

Бунтовниците контролират Ходейда от 2014 г., когато превземат столицата Санаа, и след това разрушават голяма част от страната. Това доведе до военна намеса на Саудитската коалиция през следващата година и до опустошителна война.

Правителствените сили, подкрепени от значителен брой войници от Обединените арабски емирства, започнаха офанзива, за да възстановят града през юни.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес