Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битка в Иран между президента и Революционната гвардия заради Израел: The Telegraph с подробности

09 август 2024, 17:20 часа • 5906 прочитания

Новият ирански президент Масуд Пезешкиан в момента се бори с т.нар. хардлайнъри в страната (тези с най-агресивна реторика) да намали мащаба на отговора на Техеран към Израел. Такъв се очаква от целия свят след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания насред иранската столица в края на юли.

Още: "Идва ли краят на войната": Израел възобновява преговорите за мир с Газа

Революционната гвардия иска ракетно нападение по Израел, Пезешкиан - не?

Британският вестник The Telegraph съобщава, че иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция - т.е. Революционната гвардия - настоява за ракетно нападение срещу Тел Авив и други градове, насочено към военни обекти.

Само че Пезешкиан, опасявайки се от тотална война с Израел, настоява вместо това Иран да удари неразкрити шпионски бази на Мосад (израелското разузнаване) в региона.

Снимка: Масуд Пезешкиан, Getty Images

"Той предложи да се целят към някое свързано с Израел място в Азербайджан или Иракски Кюрдистан, да уведоми тези страни преди това и да приключи с цялата драма", казва източник на вестника.

Още: Politico: САЩ са убедили Иран да не атакува Израел директно

Гвардейците игнорират президента

Служител на Революционната гвардия казва, че никой в организацията, която е лоялна на върховния лидер аятолах Али Хаменей, не обръщал голямо внимание на Пезешкиан.

"Съображение номер едно все още е да се нанесе удар по Тел Авив едновременно с "Хизбула" и други", казва цитираният служител. "В рамките на силите се обсъжда как да се блокират усилията на г-н Пезешкиан. Почти всички смятат, че това, за което той настоява, не отговаря на репутацията на революцията".

Още: Мохамед Халаф: Путин го е страх от война в Близкия изток, защото губи Иран

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес