Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Банкерът на бедните": Нобелов лауреат ще управлява раздирания от протести Бангладеш (ВИДЕО)

07 август 2024, 10:05 часа • 754 прочитания

Носителят на Нобелова награда Мухамад Юнус, който е дългогодишен политически противник на отстранения премиер на Бангладеш Шейх Хасина, е назначен за временен лидер на азиатската страна.

84-годишният Юнус поема поста ден след като Хасина избяга зад граница. Седмици наред Бангладеш е разтърсван от смъртоносни протести, които доведоха до щурмуването на резиденцията ѝ и до нейната оставка.

В момента Юнус е пуснат под гаранция, обжалвайки присъдата си от 6 месеца затвор по дело, за което твърди, че е политически мотивирано.

Още: Премиерката избяга с хеликоптер: какво става в Бангладеш

Кой е Мухамад Юнус?

Професор Юнус, който през януари беше осъден на шест месеца затвор за нарушаване на трудовото законодателство, заяви, че е станал жертва на режима на Шейх Хасина.

В миналото той е бил подложен и на други обвинения - още през 2011 г., когато е бил обвинен, че е оклеветил политиците на Бангладеш.

През 1983 г. той основава Grameen Bank, която предлага дългосрочни микрокредити, за да помогне на бедните хора да започнат малък бизнес - концепция, която оттогава е популярна по целия свят.

Още: В Бангладеш е страшно: Щурмуваха резиденцията на премиера, тя избяга извън страната (ВИДЕО)

Обвинен е в укриване на данъци и работа в Grameen Bank след навършване на задължителната пенсионна възраст, поради което е уволнен. Юнус твърди, че тези обвинения са неоснователни.

Заедно с банката той получава Нобелова награда за мир през 2006 г. за това, че е показал, че "дори най-бедните от бедните могат да работят за собственото си развитие".

Той стана известен в международен план като "банкер на бедните", но Шейх Хасина го нарече "кръвопиец" на бедните и обвини банката му, че начислява прекомерно високи лихви.

Още: Уницеф: Десетки деца загинаха при протестите в Бангладеш (ВИДЕО)

Гражданите не искаха военна хунта

Студентите, които оглавиха масовите протести, довели до свалянето на Хасина, отказаха да приемат ръководено от военни правителство и настояха професор Юнус да оглави временната администрация.

Решението за назначаването му за главен съветник на временното правителство беше взето след среща между президента Мохамед Шахабуддин, военните лидери и студентските лидери, съобщи BBC.

"Когато студентите, които пожертваха толкова много, ме молят да вляза в този труден момент, как мога да откажа?", казал е проф. Юнус.

Той се завръща в Дака от Париж, където е претърпял лека медицинска процедура, съобщи неговият говорител.

Още: Победа за студентите: Съдът в Бангладеш отмени квотите за държавни длъжности (ВИДЕО)

Защо в Бангладеш има масови протести?

Протестите в Бангладеш започнаха в началото на юли с искания на студентите от университетите за премахване на квотите за работа в държавната администрация, но прераснаха в по-широко антиправителствено движение.

Съобщава се, че при сблъсъците между правителствените сили и протестиращите са загинали над 400 души - предимно цивилни, застреляни от полицията. Само в понеделник в цялата страна загинаха над 100 души - най-смъртоносният ден от демонстрациите. Стотици полицейски участъци също бяха подпалени. Часове преди протестиращите да щурмуват и разграбят официалната резиденция на бившия министър-председател в столицата Дака, Шейх Хасина подаде оставка и избяга в съседна Индия. Това сложи бърз край на нейното почти 15-годишно управление.

Въпреки че икономиката на Бангладеш нарасна през последното десетилетие, бившият министър-председател беше подложена на все повече критики за това, че е заглушавала критиците си и е хвърляла в затвора политическите си опоненти. Някои от тях - като бившия премиер Халеда Зия и активиста Ахмад Бин Куасем - бяха освободени скоро след оставката на Хасина. Зия е председател на основната опозиционна Бангладешка националистическа партия, която бойкотира изборите през 2014 г. и отново през 2024 г., заявявайки, че при управлението на Шейх Хасина не са възможни свободни и честни избори.

През 2018 г. Зия беше вкарана в затвора за корупция - обвинения, които според нея са политически мотивирани.

Групи за защита на правата твърдят, че Куасем е бил задържан през 2016 г.

Още: Студентски протести подпалиха Бангладеш: Над 100 убити за 5 дни (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес