Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аун Сан Су Чи отрече да има етническо прочистване на рохинджи в Мианмар

06 април 2017, 12:21 часа • 2352 прочитания

Аун Сан Су Чи отрече над малцинствения народ рохинджа в Мианмар да се извършва етническо прочистване, въпреки стотиците свидетелства за това.

В интервю за BBC носителката на Нобелова награда и де факто лидер на страната заявява в провинцията Ракшине, където предимно живеят рохинджите, има "проблеми", но че етническо прочистване е "твърде силен" израз за случващото се. 

"Там има много враждебност - дори мюсюлмани избиват мюсюлмани, ако мислят, че така сътрудничат на властите", заявява тя. "Не е въпрос на етническо прочистване, а просто разделение между хората, което се опитваме да преодолеем."

Рохинджите са мюсюлманско малцинство, което е подложено на гонения и дискриминация от военните и властите в Мианмар. Има данни за ститици убийства, изнасилвания и мъчения на рохиджи. В последните месеци близо 70 000 от представителите на малцинството са избягали в Бангладеш. Миналият месец ООН започна разследване в Мианмар.   

Мълчанието на Аун Сан Су Чи по темата ѝ навлече остри критики. То заплашва да разруши имиджа ѝ на символ на борбата за справедливост. Припомняме, че тя получи Нобелова награда за мир след многогодишна съпротива срещу военната хунта в Мианмар.  

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес