Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атентати като този в Бургас? Милен Керемедчиев предупреди, че не е свършено напълно с "Хизбула"

30 септември 2024, 08:00 часа • 905 прочитания

Не е свършено с "Хизбула" и организацията може да си отмъсти с активиране на клетки по света и нападение над израелски обекти. Това предупреди бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемдчиев в сутрешния блок на бТВ след унищожаването на военното ръководство на организацията. 

Керемедчиев даде пример с атентата в Бургас. "Всъщност Насрала беше човекът, който даде зелена светлина за извършването на този атентат. Така че такъв тип отмъщение е много вероятен и той е много по-постижим за обезкървената и обезглавена "Хизбула", т.е. активиране на клетки по света и нападение на израелски обекти", заяви Керемедчиев.

Според него тази партизанска война е много по-опасна за европейците. ОЩЕ:"И след убийството на Насрала": ЦАХАЛ атакува десетки обекти на „Хизбула“ 

Военните операции в бъдещето

Керемедчиев смята, че Израел е показал какви ще са военните операци и в бъдещето. 

"Точно тези армии на миналото нямат бъдеще, защото начинът, по който те са контруирани, по който те оперират със своите военни разделения, не води до реален успех", коментира Керемедчиев. 

Според него "червенета линия" е била прекрачена с изстрелването на първата балистична ракета от страна на "Хизбула" срещу Израел.

"Затова те предприеха тази масирана атака. В момента може би сме на половината на тази операция", смята Керемедчиев. Той прогнозира, че тази операция ще завърши със сухопътна операция, но по думите му крайната цел на Израел е да направи пояс на сигурност в Южен Ливан. 

"Защо беше толкова гениална тази операция. Взривяването на пейджърите прозвуча първоначално малко смехотворно, но тук говорим за изваждане от строя на над 3000 командири на отделения в "Хизбула". Не само това - те ги извадиха наяве. Там има хакване не само на тези пейджъри, а и на всички камери в Бейрут и Ливан. Изваждането на тези лидери и командири на групи показаха тяхното местоположение. Последваха въздушни атаки по квартали, накрая се стигна и до убийството на Насрала", добави още Керемедчиев. ОЩЕ: Неофициално: Обявиха кой е новият лидер на "Хизбула"

Поведението на Иран

Бившият заместник-външен министър коментира и евентуалното поведение на Иран. Според него те са тези, които досега са отговаряли на такива действия.

"Нека да отбележим, че убийството на лидера на "Хамас" в Иран беше огромен шамар за техния режим. Иран не желае пряко конфронтация с Израел. По-скоро предпочита да снабдява своите проксита, с колкото може повече оръжия. Заедно с Насрала е бил убит един висш военен от иранската армия. Видими са тесните връзки", добави още Керемедчиев.

По думите му от друга страна САЩ стават все по-ангажирани с този конфликт и именно затова Иран не желае да се ангажира пряко с него. ОЩЕ: ВИДЕО от изваждането на тялото на Насрала от унищожения бункер. Иран: Израел ще отговаря!

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес