Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арести в Индия заради човешко жертвоприношение в храм

05 април 2023, 11:31 часа
Реклама

Индийската полиция е арестувала петима мъже, обвинени в извършване на човешко жертвоприношение, близо четири години след откриването на обезглавено тяло в хиндуистки храм, което озадачи полицията.

64-годишната Шанти Шоу е обезглавена с мачете през 2019 г., след като посещава храма в Гувахати, град в отдалечения североизток на Индия.

Полицията не постига напредък по случая, докато тялото на Шоу най-накрая не е идентифицирано през януари, с което се подновява разследването, предаде АФП, цитирани от БГНЕС.

"Петимата са планирали убийството на жената", заяви пред репортери полицейският комисар на Гувахати Диганта Барах, добавяйки, че общо 12 души са взели участие в него.

Барах заяви, че предполагаемият ръководител, 52-годишният Прадип Патак, е организирал убийството като част от религиозен ритуал по повод годишнината от смъртта на брат му. "Обвиняемият очевидно е вярвал, че жертвоприношението ще успокои душата на починалия", допълва той.

ОЩЕ: Reuters: Втората най-голяма банка в Индия реши да се съобразява с тавана за руския петрол

Патак и още четирима души са били задържани между 25 март и 1 април, като полицията все още издирва останалите им седем съучастници.

В Индия са регистрирани 103 случая на човешко жертвоприношение между 2014 и 2021 г. Ритуалните убийства обикновено се извършват, за да се успокоят божествата, и са по-често срещани в племенните и отдалечените райони, където вярата в магьосничеството и окултизма е широко разпространена.

Миналата година двама мъже бяха арестувани за предполагаемо убийство на шестгодишно момче в столицата Ню Делхи. Виновниците заявили пред полицията, че са убили детето като жертвоприношение на хиндуисткия бог Шива, за да забогатеят.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес