Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1000 тона брашно от Украйна вече са в Палестина, ще има още помощ (ВИДЕО)

18 юли 2024, 14:56 часа • 1123 прочитания

Украйна достави 1000 тона пшенично брашно на Палестина, съобщи украинското външно министерство на 18 юли. Доставката е първият транш от три пакета с хранителни помощи, които ще бъдат изпратени в рамките на хуманитарната програма "Зърно от Украйна".

Първият пакет ще бъде достатъчен за изхранването на повече от 100 000 палестински семейства в продължение на един месец, заяви външното министерство в Киев.

Още: Израелският военен министър предупреди: Може да има "рязка" и "бърза" офанзива в Ливан

Помощта не е достатъчна

Гладът се е превърнал в постоянен проблем в Ивицата Газа на фона на продължаващите операции на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

Международни групи за помощ и чуждестранни сили доставят хранителни продукти, правят и други хуманитарни доставки, но по оценка на ООН Газа се нуждае от повече от 500 камиона с ежедневна помощ, за да подпомогне местното население.

Още: Турция и "Хамас" обсъдиха хуманитарната криза в Ивицата Газа

Украйна признава и Израел, и Палестина

Киев изрази подкрепата си за Израел, след като през октомври 2023 г. страната бе подложена на смъртоносна атака от страна на "Хамас".

Последвалата сухопътна инвазия в Ивицата Газа предизвика обаче остра критика от голяма част от международната общност. ООН оцени броя на жертвите в анклава на над 35 000 души.

През юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна признава и Израел, и Палестина за държави, припомня Kyiv Independent.

Още: Израел публикува имената на стотина членове на "Хамас", получаващи заплати от ООН

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес