Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Профилактика и лечение при рак на гърдата бе темата на уебинар в Асеновград

01 октомври 2015, 14:47 часа • 3939 прочитания

Каква е продължителността на хормоналното лечение при диагностицираните с рак на гърдата? Колко често трябва да се провежда изследването мамография, когато човек е здрав? Какви са лекарствата и съвременни методи за лечение на заболяването? Отговорите на тези и множество други въпроси бяха дискутирани онлайн по време на проведения днес уебинар, в койо се включи и Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, предаде кореспондентът на Actualno.com от населеното място. 

Домакин на 14-тата поредна кампания за борба с рака на гърдата, инициирана от „Сдружение за онкоболни и приятели”, бе град Пазарджик. Лектор пред многобройна аудитория в 3-часовия уебинар бе доктр А. Томова - началник на І-во вътрешно отделение в Комплексен онкологичен център в Пловдив. Темите, които се дискутираха, бяха в синхрон със Световния месец за борба с рака на гърдата. А именно: „Успехи в лечението” и „Нови подходи при диагностиката и лекуване”. Мероприятията в Пазарджик бяха предавани онлайн в още пет града в България. Освен Асеновград в уебинара се включиха Пловдив, Смолян, Велинград и Карлово.

По места хората имаха възможност да задават директно въпроси на доктор Томова. В лекцията си тя обясни, че един от най-съвременните методи за лечение на рака на гърдата е чрез лекарства. Те са насочени са към специфични, жизненонеобходими за раковите клетки молекулярни цели. Това са така наречените „таргетни“ или известни още като „прицелни“ лекарства. Те се насочват към точно определено място - „мишена“ върху раковата клетка. Унищожават само тумора, без да увреждат тежко останалите органи и функции на организма. Тяхното действие е да инхибират „мишените“, като блокират туморната клетъчна активност.

Тъй като таргетните лекарства са строго специфични, всеки пациент се лекува с подходящо само за него лечение. А за да се установи това, е необходимо изследванията да се направят от патоанатоми, специализирани в областта на молекулярната диагностика.

Посланието, което бе отправено към участващите в края на уебинара, бе следното: „Съвременният човек, отговорен към себе си, трябва да полага грижи за здравето си и да провежда по-често профилактични прегледи за ранна диагностика на онкологични заболявания.“. Статистика сочи, че ако през 1960 г. вероятността за оцеляване на един пациент, заболял от рак, е била 10%, днес тя е около 85%, в зависимост от вида на тумора.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес