Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Асеновград обеща: През 2019 г. няма да се вдига таксата за отпадъците

22 ноември 2018, 11:03 часа • 1322 прочитания

За последните шест години не е имало нито една, в която да не е бил увеличаван размерът на отчисленията за тон депонирани отпадъци, от страна на държавата. Това заяви пред медии кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов, във връзка с промяната на план-сметка „Чистота“ в общината. Изменението бе извършено с решение на Общинския съвет в града, което бе подкрепено от 21 съветници, а седем от старейшините се въздържаха от мнение. Караиванов посочи, че увеличение на отчисленията ще има и през следващата 2019 г., като вече общината ще трябва да плаща по 57 лева за тон.

Кметът направи сравнение за промяната на таксата през годините, като съобщи, че за пет години е настъпило двукратно увеличение на отчисленията, които следва да бъдат превеждани на РИОСВ. През 2014 г. те са били 22 лева за тон, през 2015 г. - 28 лева за тон, през 2016 г. - 36 лева за тон, през 2017 г. - 40 лева за тон, а през настоящата година - 45 лева за тон. Това увеличение не зависи от решение на общините, защото те са длъжни да обезпечат и направят тези отчисления. „Възложено е на експерти да бъде изготвен най-добрият вариант, чрез който община Асеновград да не допуска драстично увеличение размера на таксата за битови отпадъци.“, категоричен е Емил Караиванов.

Вариантът, който предлага общинската администрация, е да се осъществи дофинасиране на част от разходите за дейностите, като сумата ще бъде осигурена от „други местни приходи“. Така през 2019 г. в Асеновград няма да бъде увеличаван размерът на такса „Битови отпадъци“. По думите на кмета, събраните до момента средства от гражданите по този параграф не могат да покрият всички разходи. А плащането на такса за битови отпадъци включва: осигуряване на съдове за съхранение на отпадъците (контейнери, кофи и други); събиране, включително и разделно, на битовите отпадъци и транспортирането им до депа; проучване, проектиране, изграждане, поддържане и експлоатация, закриване и мониторинг на депата и други инстлации, включително обезвреждане; почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и други теритоии за обществено ползване.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес