Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гребец от Асеновград върти гуми пред училище, глобиха го 150 лева

16 май 2016, 15:09 часа • 2415 прочитания

С глоба от 150 лева се размина ученик, въртял гуми пред училище в Асеновград. Случката се разиграла миналия петък, малко преди 11 ч. по обед. По сигнал на граждани, полицейски автопатрул от Районно управление „Полиция“-Асеновград е изпратен в района на ПГ „Цар Иван Асен II” и СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ в града. На дежурния телефон е сигнализирано, че младежи с автомобил въртят гуми и нарушават обществения ред. Пристигайки на място, полицейските служители видели, че до пешеходната пътека пред входа на гимназията шофьорът на лека кола въртял гумите на возилото. От тях излизал дим и се разнасял мирис на разтопен каучук.

Полицаите установили нарушителя и го поканили в Районното управление в града, където младежът пристигнал с автомобила си. Там, след писмени обяснения на свидетелите, на асеновградчанинът бил съставен акт за дребно хулиганство. Въз основа на установените факти, Районен съд-Асеновград посочи, че нарушителят е извършил непристойна проява. А именно - оскърбително отношение към гражданите и обществеността. То се изразява в начина на управление на колата. Допълнителен факт е извършването на проявата в района на пешеходна пътека и пред училище. В документацията се казва, че действията на извършителя са застрашаващи движението, включително и здравето на участниците в него.

Отбелязано е и замърсяването на вдишания въздух от намиращите се на близо граждани. Базирайки се на часа, в който е подаден сигналът, реагирането на полицейските служители и тяхното пристигане на място, става ясно, че младежът е продължавал да върти гумите на автомобила си в рамките на повече от 5 минути. Районен съд-Асеновград установи, че хулиганската проява е извършена с пряк умисъл. По отношение на наказанието, асеновградските магистрати прецениха, че измежду две алтернативно предвидени в Закона санкции, следва да бъде наложена по-леката – глоба от 150 лева. Мотив за решението е младата възраст на асеновградчанина, обстоятелството, че е ученик и спортува активно гребане.

Момчето няма други противообществени прояви и поведението, изразено в дребно хулиганство, е продиктувано от непрестъпни мотиви. При налагане на по-ниската глоба е взето впредвид самопризнанието, оказаното съдействие, ангажираността, по отношение на училище и със спорт. Съобразено е и имотното състояние на нарушителя – ученик без доходи, изцяло на издръжка на родителите си. С този вид и размер на административното наказание асеновградският съд счита, че ще бъде поправен и превъзпитан нарушителят, като ще се въздейства поправително и спрямо други граждани на обществото.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес