Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

25-годишен студент от Асеновград отнесе Богоявленския кръст у дома

06 януари 2017, 15:38 часа • 2288 прочитания

25-годишен младеж спаси Богоявленския кръст от водите на река Чая в Асеновград днес, на Йордановден. Любослав Ангелов е студент в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и съчетава учението с работата – работи като търговски представител във фирма в Пловдив.

Спасителят на Христовия символ е родом от Асеновград, но от години живее в града под тепетата. Любослав влиза за първи път в ледените води на Чая, за да участва в битката за спасението на кръста. Младежът сподели, че го е направил в памет на вуйчо си Йордан. В Богоявленския ритуал, редом до 25-годишния студент, въпреки снеговалежа и минусовите температури, се бориха още около 30 смелчаци, сред които и една жена. За смелата си постъпка Любослав бе поздравен от кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов.

Той му връчи парична награда от 100 лева и 10 литра станимашки мавруд. Архиерейското наместничество в града дари младият мъж с родопско одеало за студените зимни вечери. Тази година за първи път водосветът за Йордановден бе извършен непосредствено край водите на реката в Асеновград. А Богоявленският кръст бе хвърлен от най-възрастният свещеник в града – отец Александър. Той провежда богослуженията в асеновградския храм „Свети Атанасий“. Също за пръв път победителят отнесе христовия символ у дома си. Тържественото честване на днешния Йордановден в Асеновград започна още 8.30 ч. сутринта. Тогава тръгна традиционното Литийно шествие от църквата „Свети Николай Чудотворец”.

Миряни, граждани и общественици следваха свещениците по пътя край ОУ „Христо Ботев” и достигнаха до така наречения от местните „Пешеходен мост“. Там точно в 9 ч. бе отслужен Велик Богоявленски водосвет, а в 9:20 ч. се проведе и ритуалът по хвърлянето на кръста във водите на река Чая. Минути след това тържествено бяха осветени бойните знамена на Военното формирование в Асеновград. Празникът завърши с Концерт народна музика на Централния площад в града.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес