Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Приказки на една кука" - в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

17 май 2024, 11:01 часа •
Реклама

На 18 май 2024 г. от 16.30 часа в галерия "Арт Маркони" (Варна, ул. „Охрид” 22) ще бъде представена детската книга "Приказки на една кука" от писателката Росица Бърдарска и илюстратора Клементина Манчева. 

За книгата

„Баба Роска живее в едно планинско село, в малка къща на брега на реката. Градината ѝ е пълна с цветя, за които се грижи и им се радва, но ги е оставила да растат на воля, където и когато си искат…

Още: „Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

И така, стигаме до историите, които баба Роска плете на една кука. Пропуснах да кажа, че това е любимото занимание на баба, да ги плете и разказва, а внуците – да слушат и почти да им вярват…”

Историите на баба Роска са смесица от реални и нереални случки, объркани приказки, които сладкодумно повеждат децата в един прекрасен и обичан свят. Чудесните илюстрации на Клементина Манчева насочват въображението, дават образ на част от героите и ситуациите в които се оказват.

Изложбата „Потърси ме…”

В рамките на изложбата „Потърси ме…”, представяща творби на Клементина Манчева и Иван Додов, галерия „Арт Макони” отваря още една страница от творческата биография на Клементина – като илюстратор на детски книжки.

Още: Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Детската илюстрация е особено деликатна работа. Тя визуализира част от текста, но тя трябва да привлече детето към книгата, да събуди въображението му, да формира естетически вкус и да остави трайни спомени в съзнанието му. Илюстрациите на Клементина се родеят с добрите образци в световната приказна класика. Освен „Приказки на една кука” на Росица Бърдарска, тя е илюстрирала и „Приятелят на дядо Коледа” на Мария Пеева. И двете книжки се радват на интерес и внимание от децата със своите красиви рисунки и живописни образи. И в двете книжки се усеща, че писател и художник, са направили чудесен тандем в името на малките ценители.

По време на представянето, децата които желаят, ще могат да направят свои илюстрации по една от приказките, които ще прочетем. Освен това сме подготвили изненади и забавни игри..

За автора

Росица Бърдарска е завършила Института за култура в Санкт-Петербург, Русия. Журналист, редактор, преводач на художествена проза от руски език. Пресъздава на български творби на Евгений Замятин, Ф.М. Достоевски, Михаил Булгаков, Дмитрий Лихачов, Виктор Конецки, Аркадий и Борис Стругацки, Елена Рьорих и др. Съставител и преводач на сборника „12 разказа за любов и смърт от знаменити руски писатели“.

Още: "Съзерцание" - изложба живопис на Ангел Веселинов (СНИМКИ)

В книгата “Аз съм от Страната на детството” Росица Бърдарска събира фантазиите, историите, споделените мисли и емоции на стотиците деца, с които е работила повече от 25 години. А след "Словоред" "Приказки на една кука" е втората ѝ авторска книга.

Клементина Манчева

Родена през 1982 година в гр. Ямбол. През 2001 г. Завършва изобразително изкуство в ямболската гимназия "Васил Левски". Между 2007 година се дипломира като бакалавър по Моден дизайн и магистър по Графично и пространствено проектиране в НБУ София. От 2012 година решава да се посвети на рисуването, като предпочита акварела. Илюстратор е на две дески книжки: „Приказки на една кука” на Росица Бърдарска, и „Приятелят на дядо Коледа” на Мария Пеева.Творческият й календар е наситен както със самостоятелни и сборни изложби, така и с успешно класиране за участие в:

- Fabriano Acquarello – обща международна изложба – гр. Фабриано, Италия, Април 2024 г.

Още: Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

-сборна изложба, Magura Cultural Center's 2nd Annual Spring Gala, Чикаго, САЩ, Април 2024 г.

-сборна изложба,Bulgarian Folk Fest VEREA 2024, Чикаго, САЩ, 2024 г.

– сборна изложба „HeART and soul”, Magura cultural center, Чикаго, САЩ, Ноември 2023 г.

– участие в международна акварелна изложба Fabriano, Италия , Май 2023 г.

Още: Галерия "Арт Маркон" представя "Безмълвно" - изложба живопис на Огнян Георгиев (СНИМКИ)

– „Майстори на акварела“ – ГХГ Зали за временна експозиция, гр.Пловдив, България, Юли 2022 г.

- International Watercolor society India biennale Ню Делхи, Индия,/ 2015г. ,2022г. /,

- FabrianoAcquarello – обща международна изложба – гр. Фабриано, Италия/2016 г., 2022г.

- Сборна изложба акварел WARERCOLOR WITH LOVE, Москва, "IWS SARE GALLERY MOSCOW", Русия – 2021 г.,

- "Духът на акварела", международно триенале на акварела, сборна изложба, Художествена галерия "Борис Георгиев", гр. Варна, България / 2016 г.,2019 г., 2022 г. /

Работи като визуален артист на свободна практика, живее и твори в София, където отглежда трите си деца.

Клементина Манчева е един от участващите автори в удостоеният с „Награда Варна 2022” проект „Портрет на Варна в сто живописни платна”, иницииран и реализиран от екипа на галерия „Арт Маркони”

Вижте някои от илюстрациите в книгата в галерията ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес